Kaja Draksler in Irena Z. Tomažin premierno na festivalu Jazz Poetry Month v Pittsburghu

Foto: Ana Čigon

Festival Jazz Poetry Month se v Pittsburghu odvija že šestnajsto leto zapored. Festival programsko prežema poezijo in glasbo, razčlenjeno dediščino jazza in poezije, v njegovem jedru pa tli ideja svobode izražanja in svobode govora, saj se v programu izraziteje posvečajo pesniškim govoricam in ustvarjanju  izgnancev, ki jih politično preganjano v matičnih državah in jim prek organizacije City of Asylum nudijo kreativni azil.

V letošnjem letu se festival zaradi aktualnih pandemskih razmer seli na spletišče prek spletnega portala Crowdcast. V programu osmih koncertov bo premierno predvajan tudi projekt, ki sta ga ustvarili pianistka Kaja Draksler in vokalistka Irena Z. Tomažin. V njem sta se naslonili na poezijo Gregorja Strniše, Miklavža Komelja in anonimne etiopske pesnice in njihova dela vtrli v zlitje improvizacij ter performansa, ki sledi bogati dediščini spleta poezije, zvočne poezije in improvizacije tudi v našem prostoru: vse od Nomenklature in zasedbe Salamander, prek del Zlatka Kaučiča, tria CPG Impro (Tomaž Grom, Primož Čučnik in Ana Pepelnik) ter dua  Ruža Reda Andreja Boštjančiča – Rude in Žarka Jovanovskega. 

Premierni nastop dua Draksler in Tomažin je bil posnet na odru vrhniškega Cankarjevega doma, video je posnela Ana Čigon, zvok pa Tomaž Grom. V spletu številnih pesniških govoric in glasbe bodo na festivalu predvajani tudi nastopi kvarteta Nicole Mitchell, Pheeroana akLaffa, Dee Alexander, Orrina Evansa, poljskega skladatelja in klarinetista Waclawa Zimpla, Thoth Tria, The Jaak Sooäär Tria  in drugih.

Koncert Kaje Draksler in Irene Z. Tomažin bo premierno prikazan 30. septembra ob enih ponoči po našem času. Poslušate in ogledate si ga lahko tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *