Kaja Draksler izdala zine z intervjuji z znanimi improvizatorji in skladatelji

Znana domača pianistka, improvizatorka in skladateljica Kaja Draksler v času zaklepov ni mirovala. Z mednarodnim kolektivom dOEK so ustvarili cikel posnetkov, kjer so v izolaciji izvajali in snemali lastne kompozicije (najdete jih tukaj). V času prvega zaklepa je skupaj z Ireno Z. Tomažin zabeležila prvo sodelovanje, ki je bilo predvajano v ZDA na festivalu Jazz Poetry Month (ogledate si ga lahko tukaj). Letos je ob boku basista Pettra Eldha in bobnarja Christiana Lillingerja v triu Punkt.Vrt. Plastik pri znani švicarski založbi Intakt izdala drugo ploščo z naslovom Somit (prisluhnete ji lahko tukaj). Obenem je pri založbi Clean Feed izšel prvenec ženskega kvarteta Hearth, ki ga Kaja tvori skupaj s trobentačico Susano Santos Silvo, saksofonistko Mette Rassmunsen ter saksofonistko in klarinetistko Ado Rave (prisluhnete mu lahko tukaj). V aktualnem času odprtja bo veliko koncertirala po Evropi, 17. julija pa jo lahko ujamete na letošnji ediciji festivala Jazz Cerkno, na katerem bo nastopila v duetu Czajka & Puchacz. Slednjega tvori z bobnarjem in tolkalcem Szymonom Gąsiorkom.

Kaja je lani v času zaklepa med aprilom in junijem ustvarjala intervjuje s svojimi kolegi in kolegicami. Pogovori, ki so večinoma potekali preko spletne pošte, so se vrteli okoli prihodnosti glasbe, odnosa do koncepta inovacije in zgodovinskega izročila. Sedem intimnih pogovorov odlikuje sproščena, a obenem pronicljiva narativa, ki se vzpostavlja med Kajo in njenimi glasbenimi kolegi in kolegico. Njeni sogovorci so: znani ameriški trobilec Peter Evans, grški skladatelj, performer in režiser Thanasis Deligiannis, portugalska trobentačica Susana Santos Silva, nizozemski pihalec Ab Baars,  italijanski elektrofonik in pihalec Gianluca Elia  nemški vibrafonist in konceptualist  Christopher Dell ter Dellov kolega v izjemni zasedbi DLW in Kajin redni sodelavec, izvrstni nemški bobnar Christian Lillinger.

Intervjuji so izdani v obliki zinea, ki nosi naslov On Innovation and the Future of Music (and art). Zaenkrat je na voljo v digitalni obliki, v mesecu avgustu pa bodo na voljo tudi tiskane edicije. Zine vsebuje tudi risbe Szymona Gąsiorka. Naročite ga lahko tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *