Letošnja Sajeta bo, a malce dugače

Enaindvajsetletna edicija festivala Sajeta je še ena izmed žrtev aktualnih pandemijskih razmer in ukrepov (ali manku ustreznih ukrepov) s strani oblasti pri nas. Letošnja izvedba je bila dvakrat prestavljena, vmes smo čakali na celoten program, predvsem na možne tuje ustvarjalce in ustvarjalke, katerih prihod je seveda v danih razmerah bistveno otežen. V tem tednu pa je festival zaradi negativnega mnenja NIJZ-ja dokončno odpovedal zgoščeno edicijo festivala na tradicionalnem odprtem prizorišču na Sotočju, namesto nje pa napovedal novo izvedbo festivala, ki se bo prek posamičnih dogodkov na različnih lokacijah razpotegnila od konca junija vse tja v mesec september, morda še dlje. 

O razlogih za te spremembe nam je programski vodja festivala Janez Leban povedal: »XXI. Sajeta bo zavoljo znanih in že malce dolgočasnih razlogov na žalost izvedena precej drugače, kot jo poznamo oz. kot smo si jo zamislili. NIJZ je ocenil, da na Sotočju ne bi bilo preveč ‘zdravo’ izvajati Sajete, zato smo se odločili, da gremo v modificirano izvedbo, ki se bo v etapah zavlekla v jesen. Resnično nam je žal, da se moramo (vsaj delno) preseliti v virtualno resničnost, saj menim, da prilagajanje na to ‘novo realnost’ ne bo pustilo preveč pozitivnih učinkov na sceni, vendar je to že druga tema. Malce pa vseeno bode v oči negativno mnenje NIJZ, saj imam občutek, da smo eni redkih, ki nas je doletel njihov minus, in to kar dvakrat, z neprepričljivo utemeljitvijo …«

Sajeta je bila s svojo umestitvijo v lokalno okolje, z lastnim programom kreativnih delavnic in s skrbno vodeno programsko politiko in kontinuiteto vedno eden tistih malih, a odmevnih festivalov pri nas. V njej je ob ostalih godbah svoje mesto našla tudi svobodna improvizacija, ki je vstopala v primerjalni kontekst z ostalimi aktualnimi godbami, od sodobnih elektronskih plesnih in bolj eksperimentalnih praks, progresivnega, opozicijskega rocka, jazza, krautrocka, obrobnega folka, noisa in še marsičesa. Festival je tako že najavil svoje prve dogodke. Nekateri bodo tradicionalni koncerti, drugi bodo preseljeni v virtualno domeno streaminga. Danes, 29. Julija, bo na trgu 1. maja v Tolminu nastopil naš znani harmonikar Bratko Bibič z mednarodno zasedb Dedley Woodleybears. 31. julija bo v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu potekala javna razprava s tematiko Premiki v čezmejnem kulturnem sodelovanju v obmejnem območju  Goriške regije na poti do Evropske kulturne prestolnice 2025. Goriška regija je ena izmed glavnih kandidatk za pridobitev naziva, Sajeta pa že vrsto let uteleša tovrstna obmejna in regijska sodelovanja.  1. avgusta ji sledita dva spletna koncerta, in sicer hrupnih avant art rokerjev Svojat ter audiovizualnega trojčka Etceteral. Prvi napovedani sklop koncertov se bo 2. avgusta zaključil z nastopom strunarja Sebastjana Grega v Cerkvi sv. Marka v Žabčah.

Za več informacij o omenjenih koncertih in nadaljevanju programa letošnje Sajete spremljajte objave na uradni spletni strani festivala tukaj ali na njihovem facebook profilu tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *