(Ne)poslušna debata: Jaša Bužinel in Jizah

V sklopu projekta Digitalni vlak za slovensko glasbo bo na festivalu (Ne)poslušno 2023 potekal pogovor z naslovom Slovenska glasba na dosegu dlani: pomen platform za pretakanje glasbe, ki se bo osredotočila na spremenjene poslušalske in potrošniške navade od prihoda Spotifyja na slovenski trg leta 2020.

Debata se bo dotaknila tudi poslovnih aspektov, težav sodobne glasbene industrije in aktualnega skoraj vsesplošnega odpora do tehnoloških gigantov, ki monopolizirajo glasbeni trg, v ospredju pa bodo predvsem potrošniki glasbe in njihova percepcija vloge in vpliva tovrstnih platform. Govora bo o platformah kot o arhivih (kot v primeru projekta Digitalni vlak za slovensko glasbo), o pomenu tovrstnih platform za majhne neodvisne ustvarjalce, o vplivu statistik na delo glasbenikov in založb ter o ironiji dejstva, da izkoriščevalski Spotify in drugi podobni giganti slovenskim glasbenikom in založnikom pravzaprav v številnih primerih dajo več kot katerakoli druga platforma.

Pogovor se bo zgodil v četrtek, 6. 4. 2023 ob 18:00, v mali dvorani Španskih borcev in ga bo vodil Jaša Bužinel, glasbeni novinar, tekstopisec, sodelavec serialke Glasbe sveta, sodelavec festivalov MENT in Sonica ter DJ in soustanovitelj serialke Cosmic Sex. Njegov gost bo Marko Godnjavec – Jizah, koncertni organizator, glasbeni novinar, ustanovitelj založbe Beton Records ter sodelavec Nika Records, to je slovenskega zastopnika megazaložnika Warner Bros.

Dogodek je del projekta Digitalni vlak za slovensko glasbo, to je je projekta konzorcija SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center, Zavod Sploh in Zavod Jazz Cerkno, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru Javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021–2023. Namen projekta je spodbujati in razvijati prisotnost aktualne in pretekle slovenske glasbe na sodobneih digitalnih distribucijskih pretočnih platforme ter promovirati uporabo te glasbe s pomočjo različnih promocijskih orodij.

Letošnja edicija festivala (Ne)poslušno se bo odvijala med 6. in 8. aprilom v Španskih borcih v Ljubljani. Med drugimi bodo nastopili Schnell, Ana Kravanja & Vitja Balžalorsky, Christine Abdelnour & Magda MayasBanquet of ConsequencesEmilie Škrijelj, Christian Weber (slednji bo letos vodil tudi delavnico) in drugi. Več o programu tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *