Tea Vidmar: “O vzgibih, razlogih inspiraciji in postopkih” – video portret

Tea Vidmar ustvarja na področju uličnega gledališča, glasbe in vokalnih performansov. Kot vokalistka je sodelovala z glasbenimi skupinami (Positive illusion, Skarabej, duo Aritmija, Širom …), kot solistka in v sodelovanjih z domačimi in tujimi glasbenicami in glasbeniki (Samo Kutin, Ana Kravanja, Andrej Fon, Nino Mureškič, Tena Novak Vincek, Ivan Marincel, Damir Prica Kafka, Roko Crnić idr.) pa nastopa tudi v polju polju sodobne improvizirane in eksperimentalne glasbe.

Pri svojem glasbenem snovanju se predvsem naslanja na zvočnost glasu in njegove različne oblike. Svojo izkušnjo improvizacije v uličnem gledališču, utemljeno na navdihu, ki ga črpa iz okolja, poskuša prenesti v polje glasbene improvizacije, zato se pri svojem glasbenem snovanju naslanja tudi na okolico in zvoke, ki jo obdajajo. Ti zvoki lahko postanejo inspirativni material, s katerim preustvari novo glasovno pokrajino. Med nastopom raziskuje trenutnost glasu in povezanost z okoljem. Med svojimi solističnimi nastopi rada uporabi koncertino (anglo koncertina z 20 tipkami), vrečke, odpadni material, drobna zvočila in igračke, kar vse ji služi za podlago k sprotnemu snovanju.

Tomaž Grom se je z njo pogovarjal o njenem ustvarjanju, pristopu do vokaliziranja in o prihajajočem sodelovanju z Andrejem Fonom, s katerim bosta nastopila 11. marca v Galeriji ŠKUC v ciklu Confine Aperto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *