Žiga Murko objavlja koncertne posentke iz koncertne serije Koordinate zvoka

Pozavnist, elektronik, producent in v zadnjem času tudi pevec Žiga Murko je vsestranska figura sodobne slovenske glasbe. Izvorno jazzovski pozavnist in član jazzovskih sestavov, se je uspešno vpel tudi v mednarodne vode sodobnega instrumentalnega hip hopa s številnimi lastnimi lo-fi produkcijami. Nastopa kot solist, sodeluje s številnimi glasbeniki, bil je član audiovizualnega kolektiva Container Doxa, obenem pa se udinja tudi v bolj eksperimentalnih glasbenih okoljih, kot je tudi svobodno improvizirana glasba.

L. 2016 je Žiga Murko zasnoval eksperimentalni poligon ‘Koordinate zvoka’, koncertno serijo, v kateri preko principa svobodnega improviziranja združuje številne glasbene in druge umetniške miljeje; od improvizacije in jazza do elektronske in elektroakustične glasbe, popa, hip hopa, zvočne umetnosti, sodobne klasične glasbe, videa, performensa, poezije in sodobnega plesa. O ciklu je Žiga zapisal tudi naslednje: ”Mesečni cikel novih kombinaciji glasbenikov z željo po generiranju novih zvočnih zemljevidov. Koncertni cikel usmerja pozornost tudi na nove tehnološke zmogljivosti, kakršne ponuja elektronika in digitalni razvoj instrumentalizacije.”  Izrazita odprtost do različnih žanrov in govoric ter širše zanimanje, ki ga to zbuja med raznovrstno publik, je jasno profiliralo serijo v našem koncertnem okolju.

V treh letih je v prostorih Pritličja organiziral 26 dogodkov, na katerih so med drugimi nastopili tudi Tomaž Grom, Dré Hočevar, Zlatko Kaučič,  Irena Z. Tomažin, Boštjan Simon, Jaka Berger, Lester St. Louis, Miha Blažič, Mimo Cogliandro, Marko Lasič, Primož Sukič, Marko Batista, Mauricio Valdes, Cene Resnik, Rok Zalokar, Domen Gnezda, Gašper Livk, Miha Gantar, Miha Ciglar in številni drugi.

Nedavno je na spletni platformi Soundcloud objavil nekaj posnetkov Koordinat zvoka iz različnih dogodkov, med njimi dueta z Zlatkom Kaučičem in Tomažem Gromom, dva tria z Urško Cento in Tomažem Gajštom ter z Rokom Zalokarjem in Žigo Šercerjem in dva kvarteta- mednarodni kvartet z Mimom Cogliandrom, Markom Lasičem in Domnom Gnezdo ter z Miho Gantarjem, Gašperjem Livkom in Maticem Skuškom.  Kmalu jim bojda sledijo še drugi. Prisluhnite jim lahko tukaj:

Fotografija Žige Murka in Urške Centa s Koordinat zvoka © Pritličje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *