ZLATKO KAUČIČ
bobnar, tolkalist in skladatelj

Leta 2018 je praznoval štirideset let ustvarjanja na področju jazzovske in improvizirane glasbe ter mentorstva mladim glasbenikom. Začetek svoje profesionalne glasbene poti je postavil v leto 1978, v klub Tres Tristes Tigres v španskem mestu Valencija, kjer se je zaposlil kot hišni bobnar. V zgodnjih sedemdesetih jo je pobrisal čez mejo, snemal in nastopal v Italiji, sodeloval v glasbeni kooperativi Swiss v Švici, kjer je med drugimi igral tudi Radu Malfatti, se 1976 preselil v Barcelono in začel igrati po klubih in festivalih kot solist in v sodelovanju z raznimi glasbeniki, med drugimi tudi s Stevom Lacyjem. V letih 1981–1983 je Zlatko poučeval bobne na jazz šoli Taller de musicos v Barceloni. Od leta 1984, ko se je preselil v Amsterdam, se je vključil v izredno močno tamkajšnjo sceno improvizirane glasbe in se kot skladatelj uveljavil na področju uprizoritvene in plesne umetnosti. Po osamosvojitvi se je ponovno ustalil v Sloveniji in na široko zakoračil v izjemno plodno ustvarjalno obdobje.

Izdal je nad 60 zgoščenk, od katerih so nekatere postale prepoznavne doma in v tujini. Iz njegovega obsežnega opusa jih je bilo kar nekaj uvrščenih na razne lestvice in v izbore najboljših. Zgoščenka East West Daydreams je v reviji All about jazz prejela 5 zvezdic, delo Zvočna polja za T. S. pa je bilo leta 2012 v isti reviji proglašeno za album meseca. Trojni album naslovljen Koncerti ob 30. letnici ustvarjanja je bil leta 2009 v britanski reviji JazzTimes in italijanski reviji JazzColours uvrščen med 10 najboljših albumov. Zgoščenka Round about one o’clock, ki jo je ustvaril z Evanom Parkerjem, je bila leta 2011 prav tako uvrščena med 10 najboljših albumov. Samostojni projekt PAV je bil leta 2007 v spletni reviji All about jazz uvrščen med 100 najboljših albumov, zgoščenko z naslovom Emigrants pa so glasbeni kritiki uvrstili med 100 najboljših albumov leta 2011.

Foto: Iztok Zupan

Gostoval je na številnih pomembnih festivalih: Town Hall (New York), Coca Cola (Atlanta), North See jazz festival (Den Haag), Krakow jazz fest, Ab Libitum (Varšava), Barcelona jazz festival, Hong Kong jazz festival, Cairo jazz festival, Ljubljana jazz festival idr. Zlatko Kaučič je igral in snemal z velikimi imeni in inovatorji na področju jazza in improvizirane glasbe, kot so John Lewison, Keeny Wheeler, Paul Bley, Albert Mangelsdorff, Chico Freeman, Louis Sclavis, Peter Brötzman, Aleksander Balanescu, Ken Vandermark, Joëlle Léandre, Marc Ribot, Evan Parker in mnogi drugi. Posnel je glasbo za nekaj filmov in sodeloval v dokumentarcih v Španiji. V Novi Gorici vodi skupino »Kombo« in glasbeno šolo. Zasnoval je Brda Contemporary Music Festival, ki ga kurira od leta 2011. Kreativnost onstran klišejev, čistost glasbe, glasbo, ki tvega, ki provocira, ki da misliti, je kompleksna in preplet raznih glasbenih jezikov. Nujna kilometrina in izkušnje, ne le glasbene življenjske izkušnje.

http://www.kaucic-zk.si/discography.htm


Diskografija

· Zlatko Kaučič / Boštjan Simon – Žepi (Jazz Cerkno Records, 2022)
· Tomaž Grom in Zlatko Kaučič – Raztrgana folklora spomina (Sploh, 2021)
· Evan Parker, Zlatko Kaučič / Evan Parker, Zlatko Kaučič, Massimo de Mattia, Boštjan Simon – Arkosberg (Klopotec, 2020)
· Orkester brez meja / Orchestra senza confini – Live in Nova Gorica (Klopotec, 2020)
· Jubileum Quartet (Joëlle Léandre  / Evan Parker  / Agustí Fernández  / Zlatko Kaučič) – A Uiš? (Not Two, 2020)
· Alipio Carvalho Neto / Zlatko Kaučič / Gal Furlan – Bora: Blast Of Chance (Klopotec, 2020)
· V. A. – Not Two… but twenty (Not Two, 2020)
· Kombo D – Jok, smeh in užitek (Zvočni izviri, 2020)
· Svetlana Makarovič / Zlatko Kaučič – Horror mundi, zvočna knjiga (Sanje, 2019)
· Zlatko Kaučič Quintet (Micheal Moore / Marco Colonna  / Albert Cirera / Silvia Bolognesi / Zlatko Kaučič) – (Fundacja Słuchaj, 2019)

· Tomaž Grom in Zlatko Kaučič – Uho je senca očesa (Sploh, 2019)
· Kombo C – Petelin iz Noznega (Zvočni izviri, 2019)
· Marco Colonna / Augusti Fernandez / Zlatko Kaučič – Agrakal (Not Two Recor, 2018)
· Zlatko Kaučič / Agustí Fernandez / Evan Parker; Zlatko Kaučič / Evan Parker; Zlatko Kaučič; / Ralph Mazur / Zlatko Kaučič / Lotte Anker / Artur Majewski; Zlatko Kaučič / Johannes Bauer; Zlatko Kaučič / Phil Minton – Diversity (Not Two Records, 2018)
· Barry Guy / Maya Homburger / Zlatko Kaučič – Without Borders (Fundacja Słuchaj!, 2017)
· Zlatko Kaučič / Cerkno Jubileum Orchestra – Zvočni sejalec (Klopotec, 2016)
· Alexander Balanescu / Javier Girotto / Zlatko Kaučič – East West Daydreams (Klopotec, 2016)
· Orkester brez meja/Orchestra Senza confini – Schengen (Dobialabel, 2016)
· Disorder At The Border – Disorder At The Border Plays Ornette (Not Two Records, 2016)
· Orkester brez meja/Orchestra Senza confini (Dobialabel, Zvočni izviri, 2015)
· Zlatko Kaučič Kombo / Orkester Rara Roža / posebna gosta Herb Robertson, Bruno Cesselli – Zvočna polja za T. S. (ZKP RTVS, 2012)
· Evan Parker / Zlatko Kaučič – Round About One O’clock (Not Two Records, 2011)
· Zlatko Kaučič – Koncerti ob 30-letnici (Splasc(H) Records, 2010)
· Kombo – Biči (Zvočni izviri, 2009)
· Zlatko Kaučič / poseben gost Peter Brötzmann – Tolminski punt (Splasc(H) Records, 2007)
· Zlatko Kaučič – Zlati čoln 2 (Splasc(H) Records, 2006)
· Zlatko Kaučič – Zlati čoln (Splasc(H) Records, 2002)
· Zlatko Kaučič – Emotional Playgrounds (Iktius, 1998)
· Zlatko Kaučič – Round trip (Klopotec, 1994)


Zasedbe

· Solo: Zlatko Kaučič – bobni, talna tolkala
· December Soul Trio: Stefano Battaglia – klavir; Paolino dalla Porta – kontrabas; Zlatko Kaučič – bobni, tolkala
· Butterfly Wings: Evan Parker – tenorski saksofon; Agusti Fernandez – klavir; Zlatko Kaučič – tolkala, električne citre
· Disorder At The Border: Daniele d’Agaro – pihala; Giovanni Maier – kontrabas; Zlatko Kaučič – tolkala
· Orkester brez meja/Orchestra senza confini: Andrea Gulli, Aurelio Tarallo, Carlo Franceschinis, Cene Resnik, Clarissa Durizzotto, Costanzo Tortorelli, Elisa Ulian, Flavio Brumat, Francesco Ivone, Gabriele Cancelli, Gian Agresti, Giorgio Giacobbi, Giorgio Pacorig, Giovanni Maier, Jošt Drašler, Jurica Prodan, Luka Vrbanec, Marko Lasič, Mimo Cogliandro, Paolo Pascolo, Robert Mikuljan, Roberto Fabrizio, Sergio Bernetti, Vid Drašler, Vitja Balžalorsky, Zlatko Kaučič
· Zlatko Kaučič in Tomaž Grom: Zlatko Kaučič – talna tolkala; Tomaž Grom – kontrabas, freeze


Nagrade

· Bevkova nagrada občine Nova Gorica (2017)
· Nagrad žirije za najboljšo glasbo v Nišu, Srbija za film Camera obscura (2017)
· Nagrada Prešernovega sklada (2011)
· Premio Mestre Mateo Academie Galega do Audiovisual za najboljši celovečerni dokumentarec za film Jazz en Liberdade (2011)
· Priznanje občine Brda (2008)
· Srebrni ključ mesta Vigo v Španiji (1993)
· Bronasti ključ mesta Hong Kong (1979)

»Solistični projekt letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada prinaša doslej morda celo najjasnejši vpogled v esenco njegovih kreativnih iskanj. Na eni strani imamo izrazito angažiran socialni kontekst. Plošča je posvečena “brezimnim” tujim delavcem, ki so ob več kot sumljivih propadih domačih podjetij ostali praktično brez pravic. Družbena kritičnost Kaučiču nasploh ni tuja in njegova hišica v Goriških brdih, kjer živi in v miru ustvarja, ni nikakršen slonokoščeni stolp.« (Darinko Kores Jack, Večer, 2011)

»Kaučič je zagotovo fenomen na slovenski glasbeni sceni (če že moramo uporabiti ta izraz), saj je eden tistih glasbenikov, ki brez velikega pompa ustvarjajo vrhunsko glasbo, s svojo odprtostjo, širino in pronicljivostjo pa se brez odvečnih izgovorjenih besed dotikajo tudi aktualne družbenopolitične problematike.« (Veljko Njegovan, Mladina, 2012)

»Kaučič znova dokazuje, kakšen mojster tkanja neponovljivega zvočnega tkiva je.« (Jure Potokar, Polet, 2011)