MAURICIO VALDÉS SAN EMETERIO (1976)
Improvizator, skladatelj, raziskovalec zvoka

Je mehiški glasbenik, ki od leta 2011 živi in dela v Ljubljani.

Dejaven je na različnih umetniških področjih, še zlasti se posveča akustični, elektroakustični in eksperimentalni glasbi. Njegov opus vključuje dela za solo inštrument, ansambel, mešane medije, vodene improvizacije, instalacije, film, performans in uprizoritvene umetnosti. Njegova dela so bila predstavljena festivalih, konferencah in simpozijih za glasbo in zvočne umetnosti v devetnajstih državah. Z več kot dvema desetletjema izkušenj s svobodno improvizacijo, dolga leta vzporedno dejavnostjo, ki je postala najpomembnejši vidik njegovega profesionalnega razvoja, kjer so se prepletali kompozicija, zvočna umetnost in razvoj programske opreme.

V 90-ih letih se je s skoraj ducatom skladateljev, programerjev in zvočnih umetnikov udeleževal zelo priznanih delavnic The Convolution Brothers. Sredi 90-ih je bil eden prvih diplomantov Kompozicije in tehnologije v Mehiki. Od takrat se ob glasbenem delu ukvarja tudi z razvojem tehnologije in izboljšavo programske opreme. Študiral je pri Joseju Luisu Castillu (skladatelj / dirigent) v Guanajuatu v Mehiki (2001–2005) komponiranje in obiskoval delavnice analize, ki jih je organiziral Simfonični orkester Univerze Guanajuato. Njegov profesor elektroakustične glasbe je bil od leta 1999 večkrat nagrajeni skladatelj Ake Parmerud.

foto: Sploh

Med letoma 2004 in 2006 je bil rezidenčni skladatelj PHONOS-a na Univerzi Pompeu Fabra v Barceloni, kjer je ustvaril tri interaktivne skladbe za akustične instrumente in tehnologijo ter sodeloval kot opazovalec magistrskega študija Digitalni zvok in kompozicija. Od leta 2005 je profesor na glasbeni šoli ESAY v Meridi v Yucatánu; na oddelku za glasbeno tehnologijo, kompozicijo. Delal je tudi na Univerzi Guanajuato. Leta 2007 je začel sodelovati z MUAC v Nacionalnem univerzitetnem muzeju v Mexico Cityju, da bi ustvaril edini večkanalni zvočni prostor v Mehiki, Experimental Sound Space EES.

Je ustanovni član AARSOM (Association of Mexican Sound Art).


Projekti

· Projekti
· Sluhodvod – glasbeni cikel (2019)
· Stran 22: Soap Opera (2019)
· Ansambel Neofonía (2013–)


Pretekli projekti

· Odrski vodja Simfoničnega orkestra univerze Guanajuato (2001–2004)
· Festival Instrumenta Oaxaca (umetniški koordinator, 2006–2011, in umetniški vodja, 2012)
· Član raziskovalne skupine za elektroakustično glasbo na Univerzi Guanajuato LIM, ki jo je vodil Roberto Morales (1995–2001)


Pedagog

· Gostujoče predavanje, Univerza St. Pölten v Avstriji, Oddelek za medije (2016)
· Univerza Guanajuato, Oddelek za digitalno umetnost – Zvočno oblikovanje in Objektno usmerjeno programiranje (2007–20015).
· Srednja umetniška šola, Mérida, Yucatán (2005–2011)


Kurator

· Zvokotok (2020)
· Festival de Arte Nuevo, Chihuahua, México (2017–)
· Blue Sound HUB (2015–)
· ICMC / EarZoom, Ljubljana, Slovenija (2012)


Razvoj programske opreme

· Mod-Art-Global-Sound-Art
Več uporabniška multi-platformska avdiovizualna aplikacija, narejena v JAVA, ki omogoča sprotno interakcijo med uporabniki z avdio in vizualnim odzivom z izmenjavo kontrolnih podatkov z uporabo sinteze zvoka JSyn kot osnovnega lokalnega generatorja zvoka in slike – razvite na MTG, Barcelona, Španija leta 2006 z Hugom Solísom, za 250-letnico W. A. Mozarta, ki jo je naročila Instrumenta Summer Camp Academy, Oaxaca, Mehika.
http://hugosolis.net/hugosolisWP/wp-content/uploads/2014/12/MTG_hugoSolis.pdf (priloga B)

· Simple Grid
Samostojna estetska raziskovalna aplikacija, razvita za Instrumento, Mehika, leta 2009 z Millerje Puckettom.

· Arenero
Program ARENERO, ki je bil narejen leta 2010 s podporo mehiške državne subvencije FONCA, je samostojen sekvencer za manipulacijo zvoka, namenjem praktični rabi in izobraževanju zvočne umetnosti in proste improvizacije. Nadgradnjo je leta 2015 naročila Nacionalna univerza UNAM za Germinal Festival.

Introducing: Mauricio Valdés and Arenero

· Sekvencer DNK
Samostojna aplikacija z zaporedji DNK, predstavljena na Linux Audio Konferenci, ustvarjena v sodelovanju z dr. Juretom Pohlevnom, glasbenikom in strokovnjakom za biotehniko iz Ljubljane.
https://zkm.de/sl/event/2014/05/linux-audio-conference-2014-playroom


Izpostavljamo

Blue Sound HUB – glasbeni cikel

Leta 2015 je osnoval glasbeni cikel Blue Sound HUB, ki ga je organiziral v studiu Pocket Theatre, leta 2016 pa nato v sodelovanju s Cankarjevim domom iz Ljubljane. Od leta 2017 cikel subvencionira tudi Mehiško veleposlaništvo na Dunaju. HUB prinaša potujoč, odprt in nevtralen prostor za promocijo, raziskavo in izobraževanje, zlasti večkanalne zvočne umetnosti in glasbe.

»Koncert je odprlo novo delo z izrazitim improvizacijskim značajem v Ljubljani živečega mehiškega skladatelja Mauricia Valdésa San Emeteria. Razen tega da skladba Dúo XII označuje kompozicijo za dva »instrumenta«, električno kitaro in elektroniko, morebiti nakazuje tudi dvodelno zasnovo s prvim bolj linearno fokusiranim delom gradacij in zgoščevanjem napetosti na enem tonu ter z drugim delom, kjer je v ospredju ritmičnost v kitarskem solu, ki ga dopolnjujejo kratki posnetki oziroma zvočni utrinki bobnov in drugih instrumentov, predvidevam, da s kakšnega jazz koncerta.« (Maia Juvanc, Odzven, 2015)

https://www.facebook.com/mauriciovaldesSanE
http://www.ibermusicas.org/es/noticias/625

Meet Mauricio Valdés San Emeterio at MTF Stockholm…

Audio

Video

https://vimeo.com/tag:quanax


sploh.si/si/o-zavodu-sploh/mauricio-valdes-san-emeterio