TILEN LEBAR (1993)
saksofonist, skladatelj, improvizator

Rojen je v Murski Soboti, trenutno živi v Den Haagu na Nizozemskom. Po končanem Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pod mentorstvo Petra Krudra je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral v razredu Matjaža Drevenška in nadaljeval magistrski študij saksofona v razredu Mihe Rogine in Matjaža Drevenška. Redno se je izobraževal v kompozicijskem razredu Uroša Rojka na ljubljanski akademiji. V letu 2021 je zaključil magistrski študij kompozicije na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu na Nizozemskem na Nizozemskem v razredih Petra Adriaansza, Cornelisa de Bondta in Guusa Janssena. Na področju saksofona se je dodatno izpopolnjeval v razredu Raafa Hekkeme in Larsa Niederstrasserja.

Je predstavnik mlajše generacije glasbenikov in je dejaven predvsem na področju komponiranja komornih del, poustvarjanja del mlajših avtorjev, v polju improvizirane glasbe, interdisciplinarnih ter zvočnih umetnosti. Redno sodeluje z Zavodom Sploh, KUD Mrežo, Inexhaustible Editions in avstrijskim ansamblom Szene Instrumental.

Foto: Vida K. Vidovič

 

V lastnih kompozicijah izkazuje izredno poznavanje individualnih inštrumentalnih tehnik, barvne skladnosti, detajlnih struktur in zvočnih tinktur, ki se kompletno izražajo v njegovem osebnostnem izrazu in introvertiranosti njegove glasbe, ki je bila deležna izvedb v Estoniji, Švici, Avstriji, Nemčiji, Italiji, Sloveniji, na Hrvaškem in Nizozemskem. Njegova pomembnejša sodelovanja vključujejo ansamble za sodobno glasbo kot so Asamisimasa iz Osla, ansambel Stere (Slovenia), ansambel Oerknal (Nizozemska), Slagwerk Den Haag in institucije kot so Experimental Studio SWR Freiburg ter Dutch National Opera & Ballet. V letu 2017 je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za celovečerni avtorski projekt Plastenje časa v glasbenem ciklu Zvokotok. Za podiplomski študij kompozicije na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu na Nizozemskem je prejemal štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. V letu 2019 je postal redni član Društva slovenskih skladateljev (DSS) in v letu 2021 del Donemusa, ki je vodilna nizozemska založniška hiša za sodobno klasično glasbo.

Diskografija

· Vzbrst (Tilen Lebar in Domen Gnezda) – Srž (samozaložba, 2021)

Zasedbe

· Gnezda/Lebar: Domen Gnezda – modularni sintetizator, kitara; Tilen Lebar – saksofon, zvočni objekti
· Solo: Tilen Lebar – saksofon, ojačevalec, mikrofon
· ATM: Arie Verheul-van de Ven – viola; Marco Torres Lunshof – električna kitara; Tilen Lebar – saksofon

Pretekle zasedbe

· Kolektiv Sluhodvod: Ivana Maričić; Tery Žeželj; Tisa Neža Herlec; Mauricio Valdes; Tilen Lebar; Staš Vrenko (2019)
· Jančić/Lebar: Nikola Jančić – klarinet; Tilen Lebar – saksofon (2018)
· Benes/Lebar/Drab: Szilárd Benes – klarinet; Tilen Lebar – saksofon; Gabriele Drab – paetzold in flavte (2018)
· Coding of evidentiality: Dré Hočevar – bobni; Tilen Lebar – saksofon; Jasna Kolar – saksofon, Tomaž Grom – kontrabas; Domen Gnezda – kitara; Mauricio Valdes – elektronika; Rok Zalokar – klavir (2017)

Kurator

· Sluhodvod 2018/19 (sokurator)
· Blue Soundhub 2017 (sokurator)

Nagrade

· Prešernova nagrada Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (2017)