TILEN LEBAR (1993)
saksofonist, skladatelj

Po končanem Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer je končal diplomski študij, nato pa nadaljeval še magistrski študij saksofona. V letu 2019 začenja podiplomski študij kompozicije na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu na Nizozemskem.

Je predstavnik mlajše generacije glasbenikov in je dejaven predvsem na področju komponiranja komornih del, poustvarjanja del mlajših avtorjev, v polju improvizirane glasbe, interdisciplinarnih umetnosti. Sodeluje z Zavodom Sploh, KUD Mrežo, ansamblom Szene Instrumental in vodi lastne avtorske projekte v sodelovanju z Ansamblom Stere za sodobno umetniško glasbo, ki ga je tudi ustanovil.

Foto: Vida K. Vidovič

Je eden vidnejših slovenskih skladateljev in se je pri svoji 26. letih predstavil na svetovnih, mednarodnih in državnih festivalih v Estoniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem, med katerimi na svetovni ravni izstopajo: ISCM World Music Days Tallinn 2019 v Estoniji, XVIII. World Saxophone Congress Zagreb, 2018 na Hrvaškem, ISCM World Music Days Ljubljana, 2015 v Sloveniji; na mednarodni ravni: Festival Leicht über Linz 2016 v Avstriji, ISA Festival Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju 2017 v Avstriji, 6. Mednarodni bienale sodobne glasbe v Kopru; na lokalni ravni: Mladi mladim v sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko, Klub Cankarjevega doma, Ljubljana, 2018, glasbeni cikel Zvokotok v sodelovanju z Zavodom Sploh, avtorski večer Plastenje časa, 2017 itd.

Poleg tega je sodeloval z mednarodno uveljavljenim ansamblom Asamisimasa, ki mu je posvetil svoje mikrotonalno delo Cathexis II (za klarinet, kitaro in violončelo), z Experimental studiem SWR iz Freiburga, s katerim je premierno izvedel svoje delo Bit’ (za trio saksofonov in elektroniko), sodeloval je tudi z New music ensemble iz Estonije s svojim delom Ekyo kihikire (za saksofon, klarinet in klavir). Redno koncertira v duu s kitaristom in skladateljem Domnom Gnezdo.

V lastnih kompozicijah izkazuje izredno poznavanje individualnih inštrumentalnih tehnik, barvne skladnosti, detajlnih struktur in zvočnih tinktur, ki se kompletno izražajo v njegovem osebnostnem izrazu in introvertiranosti njegove glasbe.

Diskografija

· Szilárd Benes/Tilen Lebar/Gabriele Drab – Borderless Dissonance (Inexhaustible Editions, 2019/20)

Zasedbe

· Gnezda/Lebar: Domen Gnezda – modularni sintetizator, kitara; Tilen Lebar – saksofon, zvočni objekti
· Solo: Tilen Lebar – saksofon, ojačevalec, mikrofon

Pretekle zasedbe

· Kolektiv Sluhodvod: Ivana Maričić; Tery Žeželj; Tisa Neža Herlec; Mauricio Valdes; Tilen Lebar; Staš Vrenko (2019)
· Jančić/Lebar: Nikola Jančić – klarinet; Tilen Lebar – saksofon (2018)
· Benes/Lebar/Drab: Szilárd Benes – klarinet; Tilen Lebar – saksofon; Gabriele Drab – paetzold in flavte (2018)
· Coding of evidentiality: Dré Hočevar – bobni; Tilen Lebar – saksofon; Jasna Kolar – saksofon, Tomaž Grom – kontrabas; Domen Gnezda – kitara; Mauricio Valdes – elektronika; Rok Zalokar – klavir (2017)

Kurator

· Sluhodvod 2018/19 (sokurator)
· Blue Soundhub 2017 (sokurator)

Nagrade

· Prešernova nagrada Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (2017)