MARKO LASIČ
bobnar

Marko Lasič se je bobnanja začel učiti na Glasbeni šoli Nova Gorica. Kasneje se je pet let izobraževal na zasebni šoli znanega slovenskega bobnarja, tolkalca in učitelja Zlatka Kaučiča. V tistem času se je pridružil Kaučičevi zasedbi, imenovani Kombo. Že več let sodeluje z Jubileium Orchestra in z Orkestrom brez meja / Orchestra senza confini. Dve leti pa je igral tudi v jazzovski zasedbi Big Band Nova. Poleg tega je dejaven še v številnih drugih skupinah.

Kot član zasedbe Kombo Zlatka Kaučiča je sodeloval pri snemanju treh albumov. Njegovo bobnarsko udejstvovanje pa lahko poslušamo še na posnetkih nekaterih drugih zasedb.

Foto: Iztok Zupan

Marko Lasič se je izobraževal tudi na delavnicah številnih mednarodno uveljavljenih glasbenikov, z nekaterimi od njih je tudi muziciral, med drugimi so to: Tristan Honzinger, Joell Loandre, Evan Parker, Phil Minton, Reggie Workman, Kyle Gregory, Herb Robertson, Massimo de Mattia, Bruno Cesseli, Ares Tavolazzi, Giovani Maier in Cristina Zavalloni. Nastopal je na nekaterih najpomembnejših festivalih in seriji improvizirane in jazz glasbe v Sloveniji in čez mejo v Italiji: Jazz Cerkno, Neposlušno (Zavod Sploh, Ljubljana), Jazz Ljubljana, Trst jazz, Udine jazz, Mittelfest Cividale, Defonija , Ljubljana.

Včasih se spusti tudi v polje uprizoritvenih umetnosti; v živo je igral na primer v sodobni plesni predstavi Ruedis Kulturnega društva Arearea iz italijanskega Vidma (Associazione Culturale Arearea Udine).


Diskografija

· Orkester brez meja / Orchestra senza confini – Live in Nova Gorica (Klopotec, 2020)
· Alchemical Playgrounds – cikel albumov (self-publishing, 2015–2019)
· Free Stellar Trio – Age of chaos (Clean Feed, 2019)
· Orkester brez meja/Orchestra Senza confini – Schengen (Klopotec, 2016)
· Zlatko Kaučič / Cerkno Jubileum Orchestra – Zvočni sejalec (Klopotec, 2016)
· Kača Sraka in Lev Quintet – TheLabour suite (Associazione Nuovo Corso, 2016)
· Orkester brez meja/Orchestra Senza confini (Dobia Label, Zvočni izviri, 2015)
· ThePuzzled – Bad Times ForBedtimeStories (Celinka, 2013)
· Trus! – First Step (Moonlee Records & Založba Radio Študent, 2013)
· Trus! – Banana split (Moonlee Records, God Bless This Mess, 2013)
· Zlatko Kaučič Kombo / Orkester Rara Roža / posebna gosta Herb Robertson, Bruno Cesselli – Zvočna polja za T. S. (ZKP RTVS, 2012)
· Kombo – Biči (Zvočni izviri, 2009)
· Avtomobili – Klub klubov (ZKP RTVS, 2008)
· Avtomobili – Mesta železniških postaj (ZKP RTVS, 2006)
· Kombo – Skriti kotički svetlobe (Zvočni izviri, 2005)


Zasedbe

· Free Stellar trio: Cene Resnik – tenorski saksofon; Giorgio Pecorig – klavir; Marko Lasič – bobni
· Gian Agresti quartet: Gian Agresti – saksofon; Mauro Constantini – klavir; Marko Lasič – bobni; Matjaž Bajc – kontrabas
· Alchemical Playgrounds: Mimo Cogliandro – tenorski saksofon; Matjaž Bajc – kontrabas, Samo Lasič – kitara; Marko Lasič – bobni
· Kača Sraka in Lev Quintet: Gabriele Cancelli – trobenta; Paolo Pascolo – flavta; Mimo Cogliandro – bas klarinet; Giovanni Maier – kontrabas; Marko Lasič – bobni
· Giorgio Pacorig trio: Giorgio Pacorig – Fender Rhodes; Marko Lasič – bobni; Gabriele Cancelli – trobenta


Pretekle zasedbe

· Trus!: Jelena Rusjan – bas kitara; Boštjan Simon – saksofon; Marko Lasič – bobni
· The Puzzled : Tibor Mihelič Syed – bas kitara, vokali; Marjo Babojelič – kitara; Marko Lasič –bobni; Marko Brdnik – elektronska harmonika
· Elastic man: Giovanni Maier – kontrabas, Mimo Cogliandro – bas klarinet, saksofoni; Marko Lasič – bobni, tolkala
· Trans Trio: Marko Lasič – bobni, tolkala; Aleš Valentinčič Brdonč – kitara; Boštjan Simon – saksofoni, elektronika
· Electric Violet: Aleš Valentinčič Brdonč – kitara; Marko Lasič – bobni; Aleš Krebs – bas


»Marko s hibridnim setom tolkal, v katerega je vključen otroški boben ter zvončki in drugi objekti, spremlja dialoge mojstrov na pihalih. Na trenutke se vzpostavi skupinsko muziciranje in dialog med vsemi akterji. Veliko vlogo v tej elektro-akustični glasbi ima alchilator. Gre za v več verzijah prirejen oscilator, ki ga je Samo po projektu Alchemical playgrouds preimenoval v alchilator. Elektronska naprava zveni organsko in zbuja občutek mračne atmosfere v utesnjenem prostoru. Ključna in najbolj reprezentativna skladba albuma je vsekakor Stomping chicken, kjer improvizacija v največji meri izbruhne v subtilen free jazz.« (Dušan Mijanović, Odzven, 2015)
https://moonleerecords.bandcamp.com/album/first-step
https://trus-trus.bandcamp.com/album/banana-split