PRIMOŽ SUKIČ (1986)
kitarist

Kitaro je začel igrati s sedmimi leti na Glasbeni šoli Piran. Po opravljeni maturi in diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Andreja Grafenauerja je študij nadaljeval na Akademie für Tonkunst v Darmstadtu pri Tilmanu Hoppstocku ter na Konzervatoriju HoGent v Gentu, ki se v sodelovanju z ansamblom ICTUS iz Bruslja posveča izvajalskim praksam sodobne glasbene literature. Njegov študij v tujini je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenje.

Foto: Laurène Beuckelaere

Pri svoji poustvarjalni dejavnosti glavno pozornost posveča raziskovanju in razširjanju zmožnosti svojega glasbila tako klasične kot električne kitare, ki se poleg mnogih podobnosti včasih kot inštrumenta tudi zelo razlikujeta. Vse to ga preko proste improvizacije ter stalnega ohranjanja stika in sodelovanja s skladatelji in improvizatorji vseh generacij, kot so U. Rojko, M. Maierhof, M. Bonin, Lester St. Louis, Seijiro Murayama, Tom Jackson itd., spodbuja k razširjanju solističnega ter komornega kitarskega repertoarja, ki ga redno predstavlja na festivalih doma in v tujini (festival Klangspuren, Biennale Koper, Zvokotok, SPOR Festival) ter arhivira za domače in tuje radijske hiše. Predaval je tudi sodobno kitarsko literaturo na Visoki šoli za glasbo v Tilburgu, Karlsruheju ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Sodeluje z ansambli IEMA iz Frankfurta, Ictus in Ensembel 21 (Bruselj), Neofonia (Ljubljana), Soundinitiantive (Paris), Vortex (Ženeva) ter je član dua The Third Guy.


Diskografija

· The Third Guy – Just the Three of Us (samozaložba, 2023)
· Michael Pisaro-Liu – Mind Is Moving (IX) (Inexhaustible Editions, 2021)
· The Third Guy – Shrimp & Karaoke (Migro Records, 2019)
· Primož Sukič in Anatole Damien – Sample of Space ( Le George collective, 2018)
· Primož Sukič – Splitting (Zavod Sploh, 2016)


Zasedbe

· The Third Guy: Primož Sukič – kitara; Ruben Orio – tolkala
· Ensemble “Something Out there”
· Walter Flego: Matej Bonin – klaviature; Jaša Hedžet – bas kitara; Primož Sukič – kitara; Marko Vivoda – video
· Replicant: Kathryn Schulmaister – bas kitara; Joshua Hyde – klaviature, saksofon; Primoz Sukič – kitara


Izpostavljamo

The Third Guy

Primož Sukič – kitara
Ruben Orio – tokala

Navkljub temu da sta španski tolkalec Ruben Martinez Orio ter slovenski kitarist Primož Sukič kot duo aktivna že vse od leta 2014, ko sta s skupnim muziciranjem pričela v okviru svojega študija pri ansamblu ICTUS iz Bruslja, delujeta pod imenom “The Third Guy” od začetka leta 2017, ko sta se z deli Jamesa Saundersa (praizvedba) ter Michaela Pisara po dvotedenski rezidenci predstavila na koncertu v centru za ekperimentalno in sodobno komponirano glasbo Q O-2 v Bruslju. V času skupnega delovanja sta premierno izvedla dela skladateljev Eline Lukijanove, Mateja Bonina, Caroline Profanter, Michaela Maierhofa ter Marka Cicilianija. Redno koncertirata v Bruslju in drugih evropskih mestih, predstavila pa sta se tudi v ZDA.

Foto: Iztok Zupan

Duo s pogosto pridruženim gostom v svoj program vključujeta nove skladbe za kitaro in tolkala, ki raziskujejo in brišejo meje med improvizacijo, programiranimi računalniškimi algoritmi in kompozicijo, pri čemer se glasbenika posvečata razvijanju performativnih skladb, kjer njuna osnovna inštrumenta bodisi sploh nista vključena bodisi sta uporabljena na nekonvencionalen način.

The Third Guy se še posebej osredotoča na sodelovanje s skladatelji, improvizatorji, poustvarjalci in umetniki z drugih umetniških področij. Le-ti vnašajo samosvoj umetniški jezik in novo estetiko ter na ta način z vsakim koncertom preoblikujejo in včasih celo ponovno opredeljujejo identiteto ansambla.

»Šest skladb z naslovom Zakaj je prosta improvizacija dolgčas? je nanizanih v predvidenem vrstnem redu in z nastopom od enega do treh nastopajočih. Računalniški delež skladbe jim pomeni podstat in jim daje impulz za improviziranje, pogojeno z določenimi pravili. Tako smo bili priča usklajenemu in vendar spontanemu nastopu, ki je izzvenel v pestrosti invencije.« (Marina B. Žlender, Glasna, 2018)

 


 https://legeorge.bandcamp.com/album/sample-of-space