Centralala z video intervjuji sodeluje na razstavi Musica Femina v okrilju festivala Mesto Žensk

Irena Z. Tomažin:
Če kaj, je žensko tisto, kar je na strani šibkega
Kaja Draksler:
O identiteti, telesni pripravljenosti, zasedbah, spolih in kvotah
Nina Dragičević:
Pri feminizmu ne gre za sovraštvo do moških, gre za čisto kritiko neenakosti
Maja Osojnik:
Od kdaj je ženska žanr?

Festival Mesto žensk je v zadnjih letih vključen v dva mednarodna projekta, ki prezentirata in podpirata ustvarjanja skladateljic, improvizatork in zvočnih umetnic. Eden takih projektov je tudi Musica Femina, mednarodni projekt, v katerem poleg Mesta žensk sodelujejo še nemška Heroines of Sound in Arhiv Frau und Musik, madžarski Gryllus Kft in avstrijski maezenatentum.at.

Avstrijski partnerji z razstavo predstavljajo dela avstrijskih in v Avstriji živečih ustvarjalk z različnih glasbenih področij. Razstava vsebuje portrete skladateljic, odlomke iz njihovih kompozicij in preglede njihovih umetniških opusov, ki zajemajo paleto od filmske glasbe do džeza, od sodobne glasbe do eksperimentalnih in elektronskih zvokov. Ljubljanska razstava je drobec večje razstave, zgodovinskega pregleda skladateljic Musica Femina – Iz sence v svetlobo, ki sta ga lani v cesarski palači Schönbrunn na Dunaju kurirali Irene Suchy in Clarisse Maylunas.

Na ljubljanski ediciji razstave bodo vanjo vključene tudi slovenske ustvarjalke: skladateljica, zvočna umetnica, pesnica, kritičarka, teoretičarka in piska Nina Dragičević, pianistka, skladateljica in improvizatorka Kaja Draksler, vokalistka, improvizatorka, plesalka in performerka Irena Z. Tomažin in flavtistka, elektrofoničarka, skladateljica in improvizatorka Maja Osojnik.  Avtor intervjujev je Tomaž Grom, pogovori pa so nastali v sodelovanju med Centralala in Mestom žensk.

Otvoritev razstave je 4. oktobra ob 20. uri v prostorih Stare elektrarne, razstava pa bo na ogled vse do 13. oktobra. Na isti dan festival gosti imenitni berlinski improvizatorski elektroakustični trio Contagious, ki ga tvorijo Andrea Neumann na notranjosti klavirja in mešalni mizi, Sabine Ercklentz na trobenti in elektroniki ter Mieko Suzuki na gramofonih in elektroniki. Več o razstavi lahko izveste tukaj, več o festivalu pa tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *