Dve novi izdaji domačih improvizatorjev pri tujih založbah: Fresh Dust Trio in Drašler/Jackson/Thompson

V poletnih mesecih sta izšli dve vznemirljivi izdaji svobodno improvizirane glasbe, pri katerih domači improvizatorji sodelujejo s tujimi improvizatorji in improvizatorko, in se z njima še intenzivneje vpenjajo v mednarodno sceno. 

Končno je izšla tudi že dolgo napovedana plošča britansko-slovenskega improvizatorskega tria, ki ga tvorijo tolkalec Vid Drašler in britanska improvizatorja mlajše generacije, klarinetist Tom Jackson in kitarist Daniel Thompson. Trio se je prvič srečal leta 2016 na rezidenci britanskega improvizatorskega kolektiva CRAM v Galeriji Kapelica v Ljubljani, nato pa je redno koncertiral v Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem in v Veliki Britaniji. Thompson in Jackson sta svojstvena nadaljevalca tradicije zgodnje britanske veje svobodno improvizirane glasbe, polne hitrih zasukov, rapidnih dinamičnih preskokov, pointilistične igre in malih zvočnih detajlov, tekstur, mikrotonalitet, mikroritmov in barv, Drašler pa se suvereno vpne v to tradicijo. Plošča z naslovom Nauportus je bila posneta leta 2018 na Vrhniki, izšla pa je pri znani portugalski založbi Creative Sources, eni najbolj dejavnih in produktivnih evropskih založb v polju improvizirane glasbe, ki jo vodita portugalska improvizatorja Ernesto in Guilherme Rodrigues. Trio bo ploščo v živo predstavljal na krajši turneji v Sloveniji in Avstriji: 10. in 11. septembra na koncertih v Grazu in na Dunaju, 12. septembra na Vrhniki v okrilju stalne razstave Moja Ljubljanica in 13. septembra na festivalu Brda Contemporary Music Festival v Goriških Brdih.

Ploščo lahko kupite tukaj.

Neumorni tolkalec in elektrofonik Jaka Berger je leta 2018 zasnoval novo zasedbo Fresh Dust Trio in vanjo povabil domačega strunarja Sama Šalomona ter srbsko pianistko Marino Džukljev. Z obema redno sodeluje. S Šalomonom je letos pri založbi Klopotec izdal že dve plošči, na prvi z njima sodeluje še violist Szilárd Mezei, druga je delo večjega ansambla Freequestra. V duu z Džukljevo je leta 2017 izdal ploščo pri lastni založbi Zvočni prepihi. Tokratni trio se s prostimi improvizacijami in tremi skladbami, za katere je Berger napisal tematske okvire, trio pa jih nato intenzivno in iskrivo dekonstruira v imeniten splet rapidno lomljenih ritmov, pretanjenih zvenov in razgradenj melodij ter zgoščenih energičnih zasukov, ponovno umešča v polje sodobnega svobodnjaškega jazza in svobodne improvizacije. Plošča je v tujini že prejela odličen kritiški odziv. Za znamenito njujorško spletno trgovino Downtown Music Gallery je Bruce Lee Gallanter (http://www.downtownmusicgallery.com/search.php ) zapisal: ‘‘Zadnja skladba je kolektivna improvizacija, poimenovana “Down the Rabbit Hole”. Je dolga, prebija se skozi različne sekcije in kaže, kako močno je trio usklajen in kako razmišlja kot ena kolektivna sila. Izredno!‘’. Plošča je pod naslovom Hilarious Experts izšla pri legendarni britanski založbi FMR Records, eni najstarejših založb za svobodno improvizirano glasbo, ki deluje že od leta 1972. S pričujočo izdajo se trio postavlja ob bok legendarnim izvajalcem in izvajalkam, kot so Barry Guy, Evan Parker, Trevor Watts, Paul Dunmall, Derek Bailey, John Stevens, John Surnam, Peter Brötzmann, Marilyn Crispell, in številnim sodobnikom in sodobnicam.

Ploščo lahko kupite tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *