Festival Neposlušno zopet z močnim programom

V četrtek, 21. marca, se začenja letošnja edicija festivala Neposlušno, ki bo v treh dneh, vse do 23. marca, ponudila devet koncertov, tridnevno delavnico in javno debato z mednarodno udeležbo. Festival se bo ponovno odvijal v Španskih borcih, kjer bo vse tri dni potekala delavnica pod vodstvom znanega ameriškega vsestranskega tolkalca Michaela Zeranga. Tolkalec sirijskih korenin, občasno pevec in kitarist, komponist in lutkar Michael Zerang je ena ključnih figur improvizatorske in sodobne jazzovske scene v Chicagu zadnjih štirih desetletij. Znan je kot širok bobnar, vešč jazza, free jazza, bluesa, folka, rocka, svobodne improvizacije in tradicionalnih vzhodnjaških ritmov. Pri nas je Zerang nastopal s Peter Brötzmann Chicago Tentetom, v duetu s Hamidom Drakeom in kot član zasedbe Karhkana, v preteklosti pa je v duetu nastopal tudi z domačo vokalistko Ireno Z. Tomažin.

Na festivalu bo potekala tudi okrogla miza, ki jo bo vodil znani sociolog, publicist, glasbeni kritik in radijec Ičo Vidmar. Vključevala bo glasbenike in glasbenice različnih generacij, nacionalnosti, kontinentov in prizorišč, ki nas bodo soočili z raznolikimi pristopi in organizacijskimi strategijami različnih scen tako v lokalnem kot mednarodnem okolju.  Programski vodja festivala Tomaž Grom o njej pravi: ”Delavnica združuje glasbenike, jim postavlja vrsto vprašanj, ki se s predanim muziciranjem zelo počasi (zelo pogosto pa tudi ne) pojasnjujejo. Diskusija bo primerjala in predstavljala slovensko, avstralsko, novozelandsko, ameriško, libanonsko, japonsko in druge evropske scene. Ičo Vidmar jo bo vodil v duhu 50. obletnice Radia Študent.”

Festivalski program zopet prinaša širok nabor glasbenikov in glasbenic različnih generacij iz raznolikih mednarodnih okolij in različnih estetskih pristopov k improvizaciji. Neposlušno v svojem programu vedno išče moment nepredvidljivosti in presenečenj. Grom o letošnjem med drugim pravi: ”Nekako se je po(ne)srečilo, da smo dobili v posluh šest bobnarjev različnih generacij, različnih okolij, kontinentov, zgodovin in žanrov: Will Guthrie, Michael ZerangPaul LovensSven-Åke JohanssonMarko Lasič in Áron Porteleki. Razen Paula Lovensa bodo vsi nastopili prvič. Zakaj Lovens večkrat? Ker zelo rad na odru kot tudi okoli njega spremljam njegove odločitve, vprašanja, opazke, dovtipe in zamisli. Pojasnjuje se mi zgodovina, sedanjost in prihodnost muziciranja. Na sporedu so še tri ‘tolkalistke’ Marina Džukljev, Rieko Okuda in Elisabeth Harnik. Profesorica Marina ‘jaše free’ in ga po vojvodinsko meša s sodobno kompozicijo, Japonka Rieko, študirana po ameriško, že vrsto let namazana z ‘berlinskimi žavbami’ izhaja iz jazzovskih tradicij, Avstrijka slovenskih korenin Elizabeth, jazzistka in skladateljica, z licenco ‘globokega poslušanja’ (Pauline Oliveros), v improvizacijskih kontekstih sledi nezavedni notranji strukturi in širi meje zvočnosti klavirja. Imamo še nekaj presenečenj (tudi zame), ki ne sodijo v zgoraj opisano rdečo nit, da ne bi bilo vse preveč strukturirano.”

Iz močnega programa izpostavljamo nastope mlajšega avstrijskega dvojca vokalistke Agnes Hvizdalek in elektrofonika Daniela Lercherja, duet libanonske pihalke Christine Abdelnour in švedskega tolkalca Svena-Åkeja Johanssena. Slednji je ena pionirskih figur evropske svobodne improvizacije, ki redko nastopa v teh krajih. Iz tolkalskih linij prihaja eden zanimivejših tolkalcev zadnjega desetletja, Avstralec Will Guthrie, ki bo hkrati edini na festivalu nastopil solo. Prvič bomo pri nas gostili tudi pomembni libanonski ‘A’ Trio, ki ga tvorijo tri osrednje figure tamkajšnje močne scene za improvizirano glasbo in širše, strunar Sharif Sehnaoui, trobentar Mazen Kerbaj in basist Raed Jassin. Ne gre pa pozabiti tudi na domače ustvarjalce. V triu s srbsko pianistko Marino Džukljev in madžarskih tolalcem in violinistom Áronom Portelekijem bo nastopil basist Jošt Drašler, premierno pa se bo predstavil tudi mednarodni elektroakustični kvartet s pihalcem Andrejem Fonom, elektrofonikom Miho Ciglarjem, tolkalcem Markom Lasičem in japonsko pianistko Rieko Okuda.

Celoten program festivala si lahko ogledate tukaj.

Fotografija © Zavod Sploh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *