Koncertna serija Confine Aperto razkriva jesenski cikel

Confine Aperto, dolgoletna koncertna serialka, organizirana s strani Zavoda Sploh, se v jesenskem delu letošnje sezone vrača s štirimi koncertnimi dogodki.

Confine Aperto v galeriji ŠKUC v četrtek, 27 septembera, predstavlja dva izjemna dueta, ki ustvarjata v medzvočjih človeškega glasu in kontrabasa. Ignite, duet zakoncev, avstralske vokalistke Casey Moir in švedskega basista Johana Moira predstavlja njuno povsem sveže ustvarjanje, medtem, ko bo domači duet vokalista Žige Jenka in basista Tomaža Groma končno prvič nastopil javno v Ljubljana.

Tri ljubljanske koncertne serijalke in njihovi organizatorji združujejo moči za poseben dogodek 14. oktobra: Confine aperto Zavoda Sploh, Defonija Mihe Zadnikarja in Friforma KUD-a Mreže si v okrilju festivala Mesto žensk programsko delijo razburljiv večer z dvema koncertoma odličnih ustvarjalk v glavni dvorani Španskih borcev. Obe zasedbi, duet Nabelóse z grško rogistko Eleno Kakaliagou in avstrijsko pianistko Ingrid Schmoliner, in trio, ki ga tvorijo francoska klarinetistka in vokalistka Isabelle Duthoit, mehiška flavtistka in elektrofoničarka Angélica Castelló in francoska pianistka Sophie Agnel, bosta premiereno nastopili v Sloveniji.

V sredo, 24. oktobra, v galiriji ŠKUC nastopi trio iz Barcelone Phicus s Ferranom Fagesom na električni kitari, Àlexom Reviriegom na kontrabasu in Vascom Trillo na bobnih. Obenem se predstavlja posebni mednarodni projekt, ki ej anstal lani na Improconu- Kongresu svobodne improvizacije, umetnosti in misli: zelo eksperimentael kvartet, ki ustvarja dekonstruiran hp hop. Projekt je poimenovan Messy , sestavljajo pa ga slovenska in italijanska vokalistki Ina Puntar in Erika Sofia Sollo, madžarski elektrofonik Bálint Bolcsó in priznani švedski zvočni umetnik Henrik Olsson na tolkalih, ozvočenih predmetih in elektroniki.

Zadnji koncert cikla v letošnjem letu bo 2. novembra, v petek, ponovno v galeriji ŠKUC, kjer bo nastopil izjemen duet britanskega saksofonista Johna Butcherja in norveškega bobnarja Ståle Liavik Solberg. Ob njih bo nastopil sovensko-italijanski trio Odbo Oqpo ki ga tvorijo Vid Drašler na bobnih, Alberto Novello na modularnem sintetizatorju zvoka in Paolo Pascolo na flavtah in saksofonih.

Confine aperto predstavlja nezamejen nabor glasbenih izrazov. Sooča raznovrstne prakse improvizacijskega in eksperimentalnega značaja. Aktualnost in izvirnost v rokovanju z glasbeno materijo vključuje raziskave v razumevanju zvoka, vprašanja glasbene komunikacije, odpiranje tehnoloških potencialov. Tvegane in pogosto nepreverjene kombinacije zagotavljajo živost, naključnost, nepredvidjivost in odprtost. Koncertni cikel se je začel l. 2005; do l. 2017 ga je programsko vodil Tomaž Grom, od leta 2018 dalje pa ga vodi László Juhász.

Avtor fotografije Butcherja & Solberga je Dawid Laskowski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *