KUD Mreža najavlja pomladanske dogodke FriForma in FriFormA\V

Seriji FriForma in FriFormA\V v organizaciji KUD-a Mreža se vračata s petimi dogodki v času letošnje pomladi, s petmi obetavnimi dvojnimi koncerti na različnih lokacijah, ki bodo potekali od sredine februarja vse do poznega maja.

Serija v četrek, 21. februarja v Klubu Gromka v svoje nedrje ponovno vabi legendarnega japonskega kitarista Takuja Sugimotoja in njegov novi trio, ki ga tvori s francoskima glasbenikoma, zvočnim umetnikom in elektrofonikom Léom Dupleixomin basistko Félicie Bazelaire. Tako Sugimoto kot Bazelaire sta že nastopila v seriji FriForma, medtem, ko bo to prvi Dupleixov koncert v Ljubljani. Ob tem je že znano, da se slednji vrača  na Metelkovo meseca aprila, ko bo skupaj z danskim skladateljem, raziskovalcem in teoretikom Simonom Royem Christensenom ustvarjal v okrilju dvotedenske umetniške rezidence KUD-a Mreže v prostorih Studia Azil. Drugi koncert februarskega dogodka bo odigral domači duet glasu in kontrabasa Irene Z. Tomažin in Tomaža Groma, ki bosta v nadaljevanju leta snemala njuno prvo skupno ploščo.

Na marčevskem dogodku bo nastopil ameriško-madžarski free jazz trio saksofonista Arama Sheltona, basista Istvána Grencsója in bobnarja Szilvesztra Miklósa, zasedba, ki je debitirala meseca novembra v Budimpešti.  V istem večeru bo nastopil tudi slovenski jazzovski trio Acamar, ki ga tvorijo Cene Resnik na saksofonu, Matjaž Bajc na kontrabasu in Urban Kušar na bobnih – zasedba bo predstavila svoj prvenec ”Tir”, ki je izšel meseca januarja pri založbi Klopotec. Ta izjemen večer dveh silovitih free jazz koncertov se bo zgodil 6. marca, ponovno v Klubu Gromka.

V mesecu aprilu bo britanski glasbenik in zvočni umetnik Lee Patterson bival na petdnevni rezidenci v Ljubljani, na kateri bo ustvarjal in snemal v duetu s Samotom Kutinom. Svoje prvo sodelovanje bosta v živo predstavila v sredo, 3. aprila v Klubu Gromka. Ob njiju se bo predstavil poseben audiovizualni projekt Зона (The Zone), projekt na Dunaju živečega fotografa in vizualnega umetnika Igorja Ripaka in bobnarja Szilvesztra Miklósa. Audiovizualni performens je del novega cikla FriFormA\V.

14. maja se FriForma z dvema razburljivima koncertoma pridružuje praznovanju 50. obletnice Radia Študent : končno serija v Ljubljani predstavlja britansko-francoski kvartet أحمد (Ahmed) s Seymourjem Wrightom na saksofonu, Patom Thomasom za klavirjem, Joelom Gripom na kontrabasu in Antoninom Gerbalom na bobnih. Uvodni koncert večera pa bo pripadel duetu slovenske pianistke Kaje Draksler in nizozemskega kitarista Terrieja ‘Ex’ Hesselsa.

FriFormA\V se nato 28. maja vrača z dvodelnim audiovizualnim dogodkov v Kinu Šiška. Francoska vizualni umetnik Golnaz Behrouznia in  skladatelj François Donato bosta izvedla delo ElectroAnima Experiment, multimedijski performens za računalnike in kontrolerje gibanja. Sledil mu bo koncert akuzmatične glasbe v izvedbi Françoisa Donata in Mauricia Valdésa, ki bosta izvajala izbrana dela slovenskih sodobnih skladateljev.

V vmesnem času KUD Mreža pripravlja izdajo treh cedejk v seriji Edition FriForma, sodelovanju z v Ljubljani bazirano založbo Inexhaustible Editions: kar dva koncerta  dveh slovensko-avstrijsko-madžarskih triov iz lanskoletnega cikla koncertov Borderless Dissonance bosta končala na debitantskih albumih:  trio Tilna Lebarja, Gabriele Drab in Szilárda Benesa in trio Dréja Hočevarja, Christine Schörkhuber in Bálinta Bolcsója. Tretja izdaja je plošča zasedbe grškega kitarista Tassoja Savvopoulosa, njegovega kvinteta OUXPO ki ga tvorijo še trobentar Brad Henkel, saksofonist Philipp Gropper, kontrabasist Felix Henkelhausen in bobnar Dré Hočevar.

Avtor fotografije Kaje Draksler & Terieja Hesselsa je Szymon Gasiorek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *