Močne glasbene delavnice na Kreativni Jazz Kliniki Velenje

Kreativna jazz klinika se je v Velenju prvič odvila leta 2000 pod umetniškim vodstvom legendarnega jazzovskega vibrafonista Boška Petrovića, lani pa jo z močno mednarodno udeležbo mentorjev obudil pihalec Jure Pukl, eden naših najbolj znanih in mednarodno dejavnih jazzistov v svetu, ki živi in ustvarja v New Yorku. Pukl je hkrati izjemno dejaven tudi na domači jazzovski sceni, tako kot špilavec, kot organizator, iniciator in pobudnik ter podpornik mlajših glasbenikom in glasbenicam. Letošnja edicija ponovno ponuja izbrane delavnice z znanimi mentorji iz polja jazza in free jazza ter koncerte udeležencev in mentorjev.

Kreativna jazz klinika Velenje se letos začne18. februarja in traja vse do 2. marca. Tudi letos je Pukl zanjo izbral močno mednarodno  zasedbo, ki bo vodila delavnice. Pod njenim okriljem se bodo prijavljeni glasbeniki izobraževali, družili in muzicirali pod vodstvom močne mednarodne zasedbe, ki jo sestavljajo številna znana imena iz polja sodobnega jazza: bobnarja Jeff Watts in Howard Curtis, pihalci Jure Pukl, Melissa Aldana in Ben van Gelder, basisti Joe Sanders, Michael Janisch in Miha Koren, vokalistka Emilia Martensson, pianist Danny Grissett, kitarista Johnathan Kreisberg in Jani Moder.

Med mentorji in učitelji delavnic pa sta tudi dva znana snovalca iz polja svobodno improvizirane glasbe, jazza in free jazza. Prvi je  legendarni nizozemski bobnar Han Bennink, eden izmed pionirjev te glasbe, ki jo je v zgodnjih formativnih časih snoval s pianistoma Misho Mengelbergom ( s slednjim je ustanovil znameniti ICP Orchestra in založbe Instant Composers Pool), Alexandrom von Schlippenbachom in Fredom Van Hoveom, kitaristom Derekom Baileyem, pihalcema Petrom Brötzmannom in Stevom Lacyjem, kasneje pa improviziral tudi s člani noise rock zasedb The Ex in Sonic Youth. Drugi pa je ameriški trobilec Peter Evans, eden najbolj inovativnih trobilcev zadnjega desetletja, znan kot vodja lastnih zasedb, igranju v zasedbah za sodobno klasično glasbo in po improviziranju z Evanom Parkerjem, Nateom Wooleyem, Craigom Tabornom, Mary Halvorson, Okkyung Lee in številnimi drugimi.

Prijave na delavnice so še odprte, prijavite pa se lahko tukaj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *