Odprtje Steklenika, nove galerije za zvočno, bio-akustično umetnost v Ljubljani

Zavod Cona v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani odpira Steklenik, novo galerijo za zvočno, bio-akustično in sodobno umetnost. Zavod Cona se je v našem in mednarodnem prostoru vzpostavil kot eden prvotnih producentov radijske umetnosti in zvočne umetnosti, preko koncertne serije ZVO.ČI.TI DUO – ki je gostila umetnike in umetnice, kot so Boris Baltschun, Samo Kutin, Alessandra Eramo, Jaka Berger, Liz Helman, Irena Z. Tomažin in mnoge druge –, serialke zvočnih sprehodov, razstav – kot sta bili Radio Arts Space, svojstvena galerija znotraj radia in Oscillations / Reflections, razstava o pionirskih slovenskih skladateljih elektroakustične glasbe –, in preko eksperimentalnega radijskega programa RadioCona.

Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost, je umetniški program v prostoru rastlinjaka Tivoli. Naslavlja dela, ki preko zvočne raziskave narave in okolja povezujejo umetniške in znanstvene prakse. Dela umetniških zvrsti zaobjemajo bioakustiko, zvočno ekologijo, zvočno krajino, zvočno umetnost idr. Namenjena so radovedni publiki, ki jo zanima združiti opazovanje botanike v rastlinjaku s poslušanjem aktualnega umetniškega dela iz programa Steklenik.

Galerija se odpira v soboto, 20. oktobra z novim delom enega izmed domačih pionirjev terenskih posnetkov, konkretne glasbe in zvočne umetnosti Boštjana Perovška, ki je bil hkrati eden izmed zgodnjih snovalcev v polju svobodno improvizirane glasbe, ki jo je izvajal z legendarno zasedbo Saeta, kolektivom, ki je prvi pri nas vstopal v polje minimalizma, eksperimentalne in elektroakustične muzike in improvizacije. Boštjan Perovšek danes ustvarja v polju, ki ga sam poimenuje bio in industrijska akustika,v katerem spaja zvoke iz narave in industrijski šum. Kompozicija za 8 kanalni zvočni sistem “Bugs, A Walrus, A Door – Steklenik 2018” je nastala posebej za otvoritveno razstavo v stekleniku. Bazira na izvorni skladbi “Bugs, A Walrus And A Door Whirl In A Circle Dance” iz leta 1986. Njeno zvočno materijo sestavljajo zvoki žuželk, združenih z zvokom mroža in vrat. Pri skladbi je sodeloval s priznanim biologom Dr. Matijo Gogala, obenem pa je bilo to sodelovanje eden njegovih prvih izletov v spajanje svetov znanosti in umetnosti

Več informacij o galeriji najdete tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *