Predstavitev strani Centralala.si, okrogla miza in koncerti v Klubu Gromka

V mesecu septembru smo štartali z e-časopisom Centralala.si, namenjenim različnim križiščem improvizirane glasbe v njenih soočanjih s številnimi estetskimi, organizacijskimi, socialnimi in aktivističnimi premisami, ki so se izoblikovale v zadnjih desetletjih v mednarodnem in predvsem domačem prostoru. Z vstopom v novo leto vas 10. januarja  vabimo v Klub Gromka na dogodek, ki je predstavitev časopisa kot odprte platforme, ki je namenjena predvsem sceni oz. scenam, glasbenikom in glasbenicam, organizatorjem in promotorjem, novinarjem, poslušalcem in poslušalkam, tako v uporabo, kot v branje. Stičišča in razpoke v različnih pristopih bomo iskali v pogovorju akterk in akterjev domačega prizorišča.

Obenem pa bomo prisluhnili dvema koncertoma. K nam prihaja odlični mednarodni improvizacijski trio Frame Trio, ki ga vodita portugalski trobilec Luís Vicente in kitarist Marcelo dos Reis, dopolnjuje pa ga belgijski basist Nils Vermeulen. Glasba tria kljub imenu uhaja iz ustaljenih okvirjev svobodno improvizirane glasbe in svobodnjaškega jazza, je obenem prostorna in udarna, lirična in melodična, a hkrati zazrta v šumeča zvočna prostranstva.

Večer bodo koncertno nadaljeval ansambel Olfamoštvo, ena bolj iskrivih domačih zasedb, ki jo vodi multiinstrumentalist in avtor Andrej Fon, ki je v Olfamoštvu zbral cvetober domačih improvizatorjev in improvizatoric, glasbenic in glasbenikov, znanih po močnih individualnih glasovih, ki jih je nato vpel v svoj vsakdanji nadrealizem, skozi katerega motri in secira, kritizira in ironizira sodobno družbo in sodobno življenje, institucije, tehnologijo, vero, disciplino in sodobni slepi hedonizem. Olfamoštvo strumno in agilno reže in kolobari po razrezanih žanrih kantavtorstva, hrupnega rocka, afro beata, zlomljenega disca, jazza in njegovih svobodnjaštev, pretanjenih zvočenj, glasovnega zgodbaštva in vragolij.

Večer bo zaključil sukač Abstract Truth s svojim naborom izbornih godb. Pod tem imenom se skriva Miha Zadnikar, programski vodja najdaljšega koncertnega cikla improvizirane glasbe pri nas, Defonija,  sodelavec festivala Jazz Cerkno, avtor radijskih oddaj, glasbeni pisec, kritik in esejist, predavatelj in aktivist.

Več o dogodku lahko najdete tukaj.

Za vse, ki se bodo udeležili predstavitve in pogovora že ob 19.00 je celoten dogodek brezplačen, vstopnina za zgolj koncertni del, ki se bo pričel ob 21.00 pa znaša 5 EUR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *