Šalter Ensemble s koncerti v Bielu in Ljubljani

Šalter Ensemble je mednarodni projekt v obliki ansambla, ki ga sestavljajo glasbeniki iz štirih držav: Švice, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Prihajajo iz različnih vetrov sodobne glasbe, jazza, eksperimentalne glasbe, improvizirane, tradicionalne ter popularne glasbe, skupno pa jim je udinjanje v vodah svobodne improvizacije in razvijanje lastnih zvočnih izraznosti. Tvorijo ga Jonas Kocher (akordeon), Bertrand Denzler (saksofon), Julien Mégroz (tolkala), Marina Džukljev (klavir), Robert Roža (elektronika), Srđan Muc (preparirana kitara, efekti), Nenad Kovačić (tolkala), Tena Novak Vincek (violina), Roko Crnić (kontrabas), Tomaž Grom (kontrabas), Irena Tomažin (glas) in Samo Kutin (hurdy gurdy). Ansambel izvaja štiri kompozicije za improvizatorje štirih članov zasedbe (Denzler, Crnić, Grom in Roža). V njih utelešajo različne koncepte, od grafične notacije, forme dolgih tonov, dromlanj in raziskovanj harmonskih intervalov, ritmičnosti glasu in prostorsko razpršenost zvoka in igranje ob vnaprej posnetih zvokih.

Projekt je del dolgoletnih mednarodnih prizadevanj različnih organizacij in festivalov na področju Balkana, Srednje in Vzhodne Evrope: organizacije BRUIT Asso iz Švice, Zavoda Sploh in Jazz Cerkno Festivala iz Slovenija, Ring Ring Festivala iz Srbije in festivala Izlog suvremenog zvuka iz Zagreba.  Do sedaj je ansambel nastopal na omenjenih festivalih in na dveh koncertih v Ljubljani in Italiji.

Letos pa bo 11. in 12. januarja gostoval v prostorih Usine Sonore v Bielu v Švici. Prvi večer bodo člani ansambla v različnih formacijah improvizirali s štirimi znanimi lokalnimi imprivizatorji: s pihalcem Hansom Kochom, elektrofonikom Gaudenzom Badruttom, basistom Sebastianom Rotzlerjem in  tolkalcem Lionelom Friedlijem. Drugi dan bodo izvajali lasten repertoar. Po nastopih v Švici pa se 17. 1. ansambel seli v Ljubljano, kjer bodo 17. januarja nastopili v Španskih borcih, koncert pa bo hkrati tudi snemalna seansa za prihajajočo ploščo.

Jonas Kocher, znani akordeonist, improvizator, skladatelj in eden od glavnih iniciatorjev ansambla je o njem povedal slednje:  ”Izbira glasbenikov, vpletenih v ansamblu je – po dolgotrajnih izmenjavah mnenj in refleksij – potekala med Darvorko Begović, Tomažem Gromom, Bojanom Đorđevićem in menoj. V naših izbirah smo preizkušali razmerja med glasbili, bolj in manj izkušene glasbenike, voditelje in sledilce, glasbenike iz različnih glasbenih praks, itd., z namenom, da bi sestavili raznolik in barvit ansambel z največjim možnim potencialom za razvoj. Ta način dela, izmenjav idej in misli, smo naredili čisto na začetku in to je bilo odločilno ter je vsekakor vplivalo na nadaljnje delo in ustvarjanje.   Delo z glasbeniki je nato baziralo na izmenjavah, pozornemu poslušanju in odprtosti, s tem pa sta skupina in glasba rasli na zelo demokratičen način. Na začetku si nikakor nisem predstavljal, da bo delovalo tako dobro, kot zelo zanimiv in vreden človeški, umetniški in socialni proces.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *