Zlatko Kaučič: »Partizani zmeraj zmagajo!!! Bella ciao!«

Foto: Arhiv Zlatka Kaučiča

Eden najuspešnejših in najbolj prepoznavnih slovenskih bobnarjev in tolkalcev. Improvizator. Pedagog, ki ima za in nedvomno še pred sabo kar nekaj generacij talentiranih ‘frocov’, kot rad sam poimenuje svoje učence. Programski vodja dogodka Brda Contemporary Music Festival. Strasten kolesar. To je zgolj nekaj oznak, ki se pojavljajo v zvezi z imenom Zlatko Kaučič. Razen kolesarjenja, v sklopu katerega v času karantene raziskuje briško pokrajino, in igranja – improviziranja doma, so javne izvedbe njegovih aktivnosti in projektov kot za večino njemu sorodnih glasbenikov zamrznjene ali postavljene pod vprašaj. Kljub temu ostaja optimističen in se prepušča koncertom ptic ter negodovanju nad okoliškimi onesnaževalci njemu ljube pokrajine.

Kje preživljaš karanteno?

Moram reči, da karanteno preživljam zelo raznoliko. Imam srečo, da živim v leseni ˝brunarci˝, obdani z drevesi, ki jih je posadil moj pokojni oče, ter ostalimi novimi dreveščki, ki sem jih tudi sam posadil, tako da je moj prvi jutranji pogled skozi okno “rajski” v barvah in vonju. Poleg tega pa je še polno izjemnih lepih koncertov različnih ptic, ki me obdajajo. Potem pa je tu tudi moja druga ljubezen, to pa je BIČI (op. bičikleta, kolo), s katerim raziskujem in obiskujem razne kraje v občini Brda, ki sem jih zadnjič videl pred mojih odhodom v tujino. Seveda se posvečam branju in vsak dan vadim (bolj kot vadim improviziram), tako da se držim v umski, fizični formi!

Imaš tam pogoje za igranje, ustvarjanje?

Kot sem zgoraj omenil, imam v svoji “brunarci” odlične pogoje! Spim zraven svojih bobnov, sem torej povezan z njimi spiritualno! Če pa se naveličam, skočim v drugo sobo na “talna tolkala”!

Kako situacija nasploh vpliva na tvojo socialno mrežo, ne nazadnje pa tudi na glasbeno udejstvovanje (igranje s kolektivi, odpovedi koncertov, učenja itd.)?

Situacija je zaskrbljujoča! Odpoved koncertov, festivala in gostovanj in to z odličnimi glasbeniki; Parker, Leandre, Suonomadre, duo s Tomažem, moja šola Zvočni izviri, manjkajo mi moji froci itd. Verjetno bodo nastopi glasbenikov to leto odpovedani! Po drugi strani pa sem vesel, da prihajajo novi posnetki na cedejih pri založbi Not Two Records, ki so bili posneti prejšnja leta (Not Two … But Twenty (lesena škatla/Wooden Box), kmalu bo izšel plošček “A UIŠ”?, posnet v živo v Cerknem 2018 (Parker, Leandre, Fernandez, Kaučič), prihajajo pa še drugi cedeji, tako da bo to leto s tega vidika zanimivo!

Imaš stik s svojimi kolegi muzičarji iz Italije in kaj se dogaja z njimi?

Sem v kontaktu s kolegi v Italiji, pravkar sem poklical legendo Gianluigija Trovesija iz malega mesteca Nembro, ki je v celoti v karanteni. Bil sem tudi v kontaktu s  Paolinom Dalla Portom iz Milana, ki pa je odšel stran, na varno, ker je Milano središče pandemije. Seveda sem v kontaktu tudi z ostalimi, kot so Massimo de Mattia, Bruno Cesselli, Ares Tavolazzi. V Italiji je dosti glasbenikov, ki se preživljajo izključno z jazzom, in to so slabe novice!

Je mogoče kateri od omenjenih italijanskih glasbenikov omenil, kako je z njihovimi prihodki? Se jim obeta kakšna pomoč s strani države ali kaj podobnega?

Italijanskim, s katerimi sem v kontaktu, se za zdaj ne obeta nobena podpora. Glede poljskih, francoskih, španskih  glasbenikov in glasbenic pa ne vem, ker ni še nič jasno!

Omenil si kar nekaj prijetnih opravil, ki se jim posvečaš med izolacijo (raziskovanje krajev, branje, vadba). Se ti zdi, da ti karantena celo dobro dene, ali je to bolj trenutno, navidezno in bo želja po živem koncertiranju kar naenkrat udarila?

Vsaj meni karantena dobro dene, ker imam čas za refleksije o vsem, kar se dogaja naokoli, ob izjemni želji, da se konča čim prej!

Po spletu, predvsem na facebooku se recimo pojavlja ogromno posnetkov glasbenikov, ki v živo od doma prenašajo koncerte preko tako imenovanega live streaminga, snemanja in predvajanja v živo. Glede na to, da imaš facebook, si verjetno že naletel na kakšnega. Kakšen je tvoj odnos do tovrstnih posnetkov, do te trenutno edine opcije za javno igranje v živo?

Facebooku in live streamingu ne sledim kaj dosti in osebno mi to ni všeč! Sam igram (improviziram) za svoj “osebni” užitek in moji zvesti poslušalci v dobrem in slabem so zvoki ptic, čebel, traktorjev, muh, insektov, sov, kak kuža, zvezdno nebo in seveda nejevoljni kmetje, ki s svojimi “tifoni” pripomorejo k moji nejevolji! To so moji poslušalci in provokatorji!

Kako si pa predstavljaš glasbeno sceno po karanteni, ko se bo odprlo javno življenje? Kaj zna biti podobno in kje bodo razlike?

Dokler ne bo cepiva, nam bo trda predla! V določenem smislu, če bodo dovolili nastope, bo za nas improvizatorje, jazziste, soliste možno nastopati “samo” v kombinaciji solo, duo, trio na malih odrih. Kaj pa ostale večje zasedbe?  Ampak to bomo videli v naslednjih mesecih!

Ali kaj spremljaš v tem času tudi politične odločitve in ukrepe nove vlade ali te politični vidik ne zanima?

Seveda sledim politični situaciji, ne samo pri nas, ampak povsod. Na pohodu so “sovranisti˝, zelo me skrbi! Še posebno ker ti politiki in kultura ne gresta skupaj!

Kako pa poteka delo s tvojimi glasbenimi froci, omenil si, da jih pogrešaš? Kako bodo letos opravljali izpite, če je seveda kdo že na tej stopnji? Si sicer v stiku z njimi? Vadijo?

V stiku sem s svojimi “Kombovci” C in D! Upam, da vadijo, saj nas čaka trdo delo v prihodnje, če bo to seveda mogoče. Takoj po tej pandemiji bo izšel “plošček” Komba D, ki smo ga že posneli z najmlajšo generacijo (8-11 let). Treba je še malo zmiksati! S Kombom C pa smo sredi dela “Svite” s tujimi gosti, tako da bomo ta projekt v podporo Ivanu Galetu snemali proti koncu leta!

Misliš, da bo možno letos izvesti Brda Contemporary Music Festival? Koliko se že ukvarjate s tem? V primeru, da s festivalom ne bo šlo, ali si razmišljal o kakšni bolj okrnjeni različici, če je seveda smiselno? 

Glede festivala BCMF pa ne vem, če bo možen. Program je bil že zdavnaj narejen. Bom počakal do avgusta, ko bo bolj jasno glede prehajanja in odprtosti mej ter na sploh možnosti. Seveda imamo tudi plan B in ta je, da bom za vse tri dni povabil slovenske improvizatorje!

Je poleg tega, da vadiš, improviziraš, reflektiraš, karantena pri tebi spodbudila kakšen nov projekt? Si ustvaril kako novo skladbo?

V tem času karantene se motiviram, kar se da, s tem, da večinoma poslušam ptice, traktorje, briške tifone, ki uničujejo okolje in nas! Moram reči, da nisem napisal nobene muske. Ko vadim,  improviziram, imam v glavi in srcu cel kup idej. Ne zanimajo me več tehnične stvari, itak sem celo življenje “drkal” eno in isto!

Imaš kakšno misel v slovenščini ali italijanščini, ki bi jo podelil za konec? Lahko predlagaš tudi kakšno plato, ki bi jo bilo nujno poslušat v tem času, kakšno ˝oldies-goldies˝?

Upam, da se ta (“kitajska”) agonija konča čim prej. Kot vsi občutim izgubo koncertov, socializacije in seveda kreganja s promotorji! Glede mojih plat pa, so na dosegu vsem. Seveda, če koga zanima glasba! Misel pa ta: Partizani zmeraj zmagajo!!! Bella ciao!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *