Znani britanski basist John Edwards bo vodil delavnico na festivalu Neposlušno

John Edwards na festivalu Neposlušno l. 2017. Foto: Marcandrea

Festival Neposlušno tudi z letošnjo edicijo razpira vrata nepredvidljivosti znotraj različnih pristopov v svobodno improvizirani godbi. Enega izmed pomembnih vstopov glasbenikov v različne pristope in estetike, v zvočna sobivanja, razpeta med zvenom, igro in poslušanjem, ter v skupinsko igro skozi različne formacije ponuja vsakoletna glasbena delavnica. Ta je svojevrstno nadaljevanje in nadgradnja redne delavnice Raziskava-refleksija, torej neformalnega delavniškega okolja, ki je prej tvorjenje skupinske izkušnje in prostora kot pa striktno izobraževalno okolje z namenom prenosa znanj in tehnik. Na festivalu delavnice vodijo znani in izkušeni tuji improvizatorji in improvizatorke. Letošnjo bo vodil britanski basist John Edwards, glasbenik, ki ga v tem prostoru lahko spremljamo vse od njegovih zgodnjih začetkov v duu Shock Exchange (s pihalko Caroline Kraabel). Od tedaj dalje je Edwards postal eden najbolj iskanih evropskih basistov v polju svobodno improvizirane glasbe, sodobnega jazza in širše. Med drugimi ga lahko slišimo ob boku Evana Parkerja, Petra Brötzmanna, Sunnyja Murraya, Thurstona Moorea, Roscoea Mitchella, Johna Tilburyja, Charlesa Gaylea in številnih drugih. 

Edwards bo vodil tridnevno delavnico med 19. in 21. marcem, ki ji bo sledil tudi zaključni koncert udeležencev. Delavnica je brezplačna, nanjo pa se lahko prijavite na: brigita.gracner@gmail.com.

Na festivalu bo Edwards nastopil z mlajšo špansko tolkalistko Núrio Andorra, ki prihaja iz sodobne klasične glasbe, a se udinja tudi v svobodni improvizaciji. Njun nastop bo eden izmed treh duov letošnjega festivala. V tej najbolj ustaljeni formaciji v svobodno improvizirani glasbi se bomo dvakrat vrteli v sozvočjih dekonstrukcije gramofonov in gramofonskih plošč. V polje hitrih menjav zvokov, tempa, žanrov in glasov nas bo v sunkovitih »dadaističnih« kolažih popeljal dvojec kultnega švicarskega gramofonarja Jokea Lanza in cenjene nemške eksperimentalne vokalistke in improvizatorke Ute Wassermann, v izmenjavo ritmov, zvenov in tekstur »selektiranih« bobnov ter zvočnih in žanrskih prevratov manipuliranih gramofonskih plošč pa dvojec povratnika Paula Lovensa in berlinskega gramofonarja DJ Illvibea. Znani švicarski elektroakustični duo harmonikarja Jonasa Kocherja in elektrofonika Gaudenza Badrutta bo zvensko oplemenitil ruski pihalec Ilia Belorukov, v triu, ki je pred leti že obredel Sibirijo. V zvočno subtilne improvizacije bomo vstopili tudi z mednarodnim avstrijsko-mehiško-nemškim triom pianistke Ingrid Schmoliner, tolkalca Emilia Gordoe in basista Adama Pultza Melbyea. Domačo sceno bo letos na festivalu predstavljal Acamar Trio, freejazzovski trio s saksofonistom Cenetom Resnikom, basistom Matjažem Bajcem in bobnarjem Urbanom Kušarjem, ki je svoje ognjevite izlive že obeležil na plošči  Tir (Klopotec, 2019). Polje sodobnega jazza bo širil tudi švedsko-dansko-norveški kvartet The Big Yes, ki ga vodi švedska pihalka Anna Högberg. Slednja je pri nas gostovala že na ljubljanskem jazzovskem festivalu s svojo vse-žensko jazzovsko zasedbo Attack, tokrat pa se v kvartetu brati s člani prodornega, na Norveškem baziranega kolektiva Nakama. Vsakoletno predavanje, trenutek za refleksijo in pogovor, bo ponudil znani domači muzikolog Svanibor Pettan, v zvočno umetnost pa nas bo z zvočenjem ritmov vsakdana v zvočni intervenciji v javnem prostoru Heredrum  in z delom 1 step 1 beat – 1 korak 1 udarec popeljal dobri znanec festivala Tao G. Vrhovec Sambolec. 

Več o programu festivala Neposlušno, ki se bo odvijal med 19. in 21. marcem v Španskih borcih, najdete tukaj. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *