Zvočenja v Soundcampu 2021

Zavod Cona vas že osmo leto zapored vabi, da prvomajski dan preživite v družbi 24-urnega spletnega oddajanja zvokov jutranjega svita v živo iz celega sveta, poimenovanega Reveil, pri katerem sodelujejo tudi sami.
Reveil je tudi v letošnjem letu del širšega mednarodnega festivala Soundcamp, ki deluje pod okriljem projekta Acoustic Commons. Soundcamp poleg omenjenega spletnega prenosa ponuja tudi poslušanje zvočnih spletnih performansov v živo. Festival uteleša svojstveno dislokacijo raznolikih zvočnosti, okolij, ustvarjalnih principov, načinov zajemanja zvoka, interakcij z okoljem in načinov poslušanja, ki se raztezajo od zvočne umetnosti, elektroakustičnih kompozicij, radijske umetnosti, prakse terenskih posnetkov do ambientalne glasbe in improvizacije. Pod okriljem zavoda Cona bo performanse za festival prispevalo 5 umetnic_kov, ki bodo iz različnih lokacij nastopili tekom 1. maja: Jaka Berger, Colin Black, Ida Hiršenfelder, Boštjan Perovšek in Manja Ristić. Boštjan Perovšek se bo z delom Zvoki s starodavnega kraja vrnil na kraj Debela Griža, lokacijo svojih številnih zvočnih zajetij in jih vtrl v aktualni zvočni trenutek ter v elektronsko manipulacijo zvoka. Manja Ristić nas bo  v delu Voda  s Korčule potopila v fluidnost vode, v zvočnost njene globine in površine, ko le ta zadeva ob objekte, razpoke in obalo. Avstralski skladatelj in zvočni ter radijski umetnik Colin Black bo s premeščanjem različnih posnetkov, zvokov iz okolja, pesmi, premeščal občutje jutra iz Trga republike, Jaka Berger pa bo nadaljujeval svoja subtilna razstiranja in zvočna poseganja v okolje projekta In_dependences, tokrat iz nove zvočno zasičene lokacije ranžirne železniške postaje v Zalogu. Ida Hiršenfelder alias beepblip bo na Metelkovi zvočila spomin, izgubo drevesa skozi tamkajšnji prostor, ki je drevesa pregnal v razpoke in obrobja asfalta. Vse informacije o njihovih delih in razpored najdete na spletni strani zavoda Cona.
 
Vzporedno s pripravami na Soundcamp je Zavod Cona v aprilu s svojimi mednarodnimi partnerji postavili tudi 5 novih stalnih okoljskih avdio oddajanj (t.i. odprtih mikrofonov), ki opozarjajo na edinstvene zvoke določenih krajev po Evropi in širše. Oddajniki se nahajajo v skritih kotičkih Londona, Ljubljane, Cumbrije, Krete in Aix Marseilla. Conin odprti mikrofon je postavljen na Rožniku in bo začel oddajati ob jutranji zarji 2. maja ob 5:45 zjutraj. Povezavo na Conin odprti mikrofon Rožnik najdete tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *