Zvočni mikroskop: delavnica za otroke Andreja Fona in Staša Vrenka

V soboto, 14. septembra, se bo v Stekleniku odvijala zvočna delavnica za otroke Zvočni mikroskop pod vodstvom dr. Fona in dr. Vrenka. Fon je multiinstrumentalist, improvizator, performer in vodja številnih zvočnih delavnic za otroke Andrej Fon, Vrenko pa zvočni umetnik, glasbenik, elektrofonik in avtor radijske oddaje o praksah terenskih posnetkov Staš Vrenko. Skupaj bosta prek glasbene improvizacije in skrbnega ozvočenja različnih predmetov in skritih šumov ter malih zvokov otrokom predstavila ušesom bolj zastrt svet zvokov. Gre torej za spoj prakse terenskih posnetkov in svobodne improvizacije. Ali kot pravi vabilo k delavnici: “Delavnica Zvočni mikroskop nagovarja otroke, ki želijo prisluhniti zvoku, ki je človeškemu ušesu neslišen. Namen je zbuditi zanimanje za poslušanja zvočnosti nam neslišnega sveta. Slišati in ustvarjati zvok vsakdanjih predmetov in hkrati sestaviti mehansko napravo za poslušanje drobnih, tihih zvokov, zvočni mikroskop.”

Obenem delavnica otroke od procesa usmerjenega, fokusiranega poslušanja vodi tudi k teoriji o zvoku in tehničnih zmožnosti izdelovanja lastnih mikrofonov ter analognih in digitalnih orodij za ojačitev, prisluškovanja in snemanje zvoka. Oziroma z besedami avtorjev in voditeljev delavnice: “Mentorja bosta tudi predstavila delovanje in možno rabo kontaktih mikrofonov in izdelan kristalni zvočni mikroskop (kontaktni mikrofon, pametni telefon, slušalke, predojačevalec). Zvočni mikroskop bodo udeleženci na delavnici praktično preverili, iskali neslišne zvoke in poskušali ustvarjati z njimi.”

Brezplačna delavnica je namenjena otokom med 7. in 13. letom starosti. Odvijala se bo v soboto, 14. septembra, od 12.00 do 14.00 v Rastlinjaku Tivoli (Steklenik). Otroke lahko prijavite tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *