Rezidentess vse do meseca avgusta

MoE, foto: © MoE (www.conradsound.com)

Več kot le koncertna serijalka Rezidentess je nedavno objavila program svojih dogodkov vse do meseca avgusta. Organizira jih ekipa iz Bistrice ob Stoli, povezana s koncertno serijo Sunday NOISE in Klubom Metulj ter Improconom, ki v zadnjih letih naseljuje tudi prostore Hostla Gabronka, Kulturnega doma Bistrica ob Sotli, program pa se širi tudi na javne lokacije, kot je lokalno košarkarško igrišče.  Serijalka se definira takole »Redni sešni in zbirališča za plesalce, glasbenike, pisce, poslušalce, glasne, bližnje in zadete govorce ter zalezovalce«. Cikel Rezidentess je svojstvena odprta platforma, rezidenca, koncert, družaben dogodek, izmenjava, sobivanje. Je odprt prostor za lokalne in mednarodne iniciative, ideje, druženja, tvorjenja skupnosti, presegajoč zgolj utečeno formacijo koncertnega dogodka in koncertnega prostora z zanj značilnimi hierarhijami, tihimi kodeksi in reprodukcijo ustaljenih odnosov, ki jih vzpostavlja (oder-podij, ustvarjalci-publika, ustvarjanje-spremljanje, headliner-support, aktivnost-pasivnost, zvok-tišina, glasba-druge oblike umetniškega izraza, refleksija-druženje-zabava …). Ti odnosi so tu dosti bolj prehodni, hipni in premeščajoči. Gre za lokalno iniciativo, a obenem le-ta lokalnost v svoji zasnovi izrazito presega. Ne prihaja iz centra in je že sama v sebi izrazito in ves čas decentralizirana. Muanis Sinanović, sodelujoči na enem izmed dogodkov, je o tej izkušnji v sestavku Krtine zvoka zapisal: »Rečeno je bilo, da sta prav ta bližina odprtosti in čudenje zametek skupnosti, ki nastaja okoli improvizacije. Utopične skupnosti, je dodal Jošt Drašler – a prav v tem je čar. In resnično ta odprtost omogoča blago valovanje, nedolžnejši humor, spontano filozofiranje onkraj samoumevnih kategorij in z njimi povezanih napetosti, ki jih prinaša vsakdanje življenje. Preprosto je tu nek dober vajb, nekaj kar blagodejno deluje na organe.«  Obenem so ti dogodki tudi svojevrstne umetniške rezidence, na katerih lahko gostujoči glasbeniki, glasbenice in zasedbe nekaj dni (so)bivajo in (so)ustvarjajo v tem okolju z lastnim tempom in lastnimi iniciativami. Slednje se nato spajajo z iniciativami drugih glasbenih kolegov in kolegic ter obiskovalcev in se ob tem spontano materializirajo v raznolikih formah in različnih prostorih. 

Prvi izmed napovedanih ciklov Rezidentess se bo zgodil 7. in 8. marca. Gostil bo basista Anttija Virtaranto, pianistko in violinistko, občasno celo bobnarko Rieko Okuda in trobilca Floriana Walterja. Prva dva sta dobra znanca naših odrov in naših glasbenikov, nenazadnje sta pri nas sodelovala tudi v sorodnih in s serijo povezanih modelih, kot sta Multiverse in Improcon. Pridružili se jim bodo številni glasbeniki in glasbenice, ob njih pa bo gostujoča ekipa mariborskega neodvisnega radia MARŠ vzpostavila začasni oddajni studio in prenašala spontano dogajanje iz Kluba Metulj in Hostla Gabronka. 

Naslednji v goste prihajajo med 20. in 22. aprilom, in sicer dobri znanci serije Sunday Noise, hrupen rockerski norveški trio MoE, ki rock formacijo pelje v polje svobodnega improviziranja, free jazza, nojza, punka, sludgea in še kam. Njihovo nepredvidljivost ponazarjajo tudi njihova sodelovanja z Davidom Yowom iz Jesus Lizard, kultnim nojzerjem Lassejem Marhaugom, pihalko Mette Rasmussen in drugimi.

Med 10. in 13. majem se obeta kar dvojna doza. Najprej se bo tam na rezidenci in koncertu ustavil na Nizozemskem ustvarjajoč kvartet Hala, ki ga vodi nemška vokalistka Helene Richter, v njem pa je tudi srbski bobnar Aleksandar Škorić, dober znanec serije in naših odrov, sošpilavec Vida in Jošta Drašlerja, Marka Karlovčca in član mednarodne zasedbe Nuclear Dream Weavers Compound. Kvartet dopolnjujeta še italijanski kitarist Leonardo Grimaudo  ter nizozemski trobilec Arno Bakker na tubi (sousaphone). 12. maja bo tja prišel kanadski improvizacijski orkester GGRIL (Grand groupe régional d’improvisation libérée), včasih več kot petnajstčlanska ansambelska formacija, posvečena izvajanju svobodno improvizirane glasbe in glasbe odprtih form znotraj formata večjih zasedb. Orkester je med drugim že sodeloval s pihalkama Ingrid Laubrock in Caroline Kraabel, pihalci Evanom Parkerjem, Johnom Butcherjem in Xavierjem Charelsom in skladateljem Isaiahom Ceccarellijem. 

Globoko v poletju pa bo med 23. in 24. avgustom na košarkarskem igrišču OŠ Marije Broz potekal dogodek, imenovan The Rezidentess open court sessions 3×3. Z domačim svobodnjaško jazzovskim triom TiTiTi se bo odvijal spoj muzike, košarke in druženja.

Če bi želeli sodelovati in sotvoriti katerega izmed omenjenih dogodkov, pišite in zakričite na naslednji mail: mitjanoise(at)gmail(dot)com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *