Centralala diskurziva #3: Aktualno stanje in prihodnost glasbenega novinarstva

V tokratnem diskurzivnem obratu kritiki Luka Hreščak, Jaša Potočnik in Vid Salmič zapopadejo aktualno stanje in potencialno prihodnost glasbenega novinarstva. Dejstvo je, da praksa trenutno sloni na nekoliko zastaranih načinih obravnave, ki so v veliki meri v temeljnem neskladju z aktualnimi praksami poslušanja, sploh delovanja glasbene industrije itd. V kritiških krogih poleg tega mrgoli elitizma, vzvišenih drž in predvsem, kar zadeva »robne« oz. »eksperimentalne« glasbene prakse, romantiziranih predstav o domnevno politično lucidnem početju nekaterih glasbenikov, grupacij, organizatorjev. 

V debati je bilo izpostavljenih kar nekaj potencialnih strategij borbe proti aktualni togosti prakse. Ena od glavnih točk pogovora je bila zamisel o nujnosti bolj intimnega vključevanja v glasbene scene, skupnosti, predvsem z namenom snovanja analitične metode, ki bo temeljila na znanju, izkušnjah, strategijah samih akterjev in torej ne izhajala iz slonokoščenega stolpa posameznega novinarja, kritika. Trenutno se preprosto povedano zdi, da kritiki bralstvu, poslušalstvu ne dajemo dobrih razlogov, da bi nas sploh vzeli resno. Naša praksa obvisi v mlačni diskurzivni sredini med delanjem uslug glasbenikom in akterjem s kritiško zamaskiranim leporečjem (s čimer jim v temelju v resnici nikakor ne pomagamo, prej perpetuiramo njihov materialen položaj) in konstantnem, nepremišljenem hlastanju za novitetami. V tem oziru bi bil eden od bolj izjemnih obratov prej omenjeno pozitivno, organizirano, dobro premišljeno vključevanje v sceno na različnih frontah delovanja in – kar se kaže kot najbolj ključno – v kritiško delo, ki bi se napajalo iz notranjega pogleda in ne varne distance domačih foteljev. 

Pri vsem tem še vedno seveda ostaja odprto vprašanje klasičnega glasbenega novinarstva, kuratorskega, izborniškega dela in njegovega mesta v vseh zgoraj omenjenih strategijah. Samega na sebi ga vsekakor ne gre zavračati, je pa treba dobro ovrednotiti njegovo vrednost in funkcijo v aktualnih razmerah.

Mnoga vprašanja seveda še vedno ostajajo odprta, nadaljnje rešitve potrebujejo dodatne razgovore, ki se zagotovo bodo zgodili in bili objavljeni po istem principu. Vabljeni k poslušanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *