Posnetki Taktišča #9

Na tej povezavi oz. v rubriki Zvočni zapisi Glasbena dela lahko najdete objavljene posnetke devete edicije (24. 1. 82024) cikla improvizirane glasbe Taktišče, ki ga kurirajo znani domači impro akterji Jure Boršič, Vid Drašler in Marko Jenič. Tokrat smo lahko prisluhnili trem improvizatorskim akcijam: najprej duo v sestavi Jure Boršič (klarinet) in Ana Kravanja (violina), takoj za tem se je v samostojno godbo spustil Andrej Zavašnik (tolkala, sampler), zaključil pa je gromki trio v postavi Anton Lorenzutti (kitara), Ivo Poderžaj (el. bas) in Urban Kušar (bobni). Tri, včasih bolj, včasih manj, dinamični seti, oviti v vzdušje zgledno številne publike. 

Vse skupaj se vedno odvija v prostorih Hupe Brajdič v podhodu Ajdovščina, se pravi v prostih, ki jih v bližnji prihodnosti čaka nov, bojda komercialno-kinematografski, investicijski poseg. Komercialno požiranje avtonomnih ali vsaj delno avtonomnih umetniških in drugih prostorov je seveda praksa, ki smo jo do danes že dodobra vajeni. Č8e nam jih na koncu ne uspe ubraniti, so vsa ogorčenja kratkomalo odveč. Za prakso svobodne improvizacije, ki se, vsaj v svoji najplodnejši obliki, v veliki meri napaja iz možnosti spontanega srečevanja in skozi samoupravljalske organizacijske pristope, so tovrstni prostori ključni, zato se ne dajmo, ko nam jih bodo želeli vzeti. 

Za nadaljne edicije cikla Taktišče spremljajte Facebook profil Hupe Brajdič oz. zgoraj omenjenih akterjev ali preprosto preletite Centralala koledar dogodkov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *